Jeho dědeček Jan Zázvorka st. (†79) navrhl Národní památník na Vítkově a tatínek Jan Zázvorka ml. (†77) pracoval 40 let jako filmový architekt na Barrandově.

Poslední z Janů

V rodinné tradici pokračoval i on. Podílel se na světových velkofilmech, jako byly Mission Impossible a Hellboy, doma měl prsty ve snímcích jako 2Bobule, Kouř, Sedm hladových, Lev s bílou hřívou, Bathory a spolupracoval i na často reprízovaném seriálu Chobotničky z II. patra. Honza ve třetí generaci slavného klanu Zázvorků porušil rodinnou tradici a nezplodil syna Jana, který by byl architekt. Bývalá žena je kostymérka a jediná dcera Lucie (36) se také pohybuje u filmu.

Zradila ho játra

Před několika lety Honza zhubnul skoro 30 kilo. I před svými nejbližšími tajil, že má nemocná játra. „Nedával na sobě nic znát. Řekl jen, že drží dietu,“ řekla Blesku jeho dlouholetá kamarádka a spolupracovnice Renata Kupsová (69). I pro ni bylo šokující, když 21. února nečekaně zemřel. Plánovali totiž společnou dovolenou...

Poslední foto

Honza miloval cestování stejně jako tetička Stella, měli to v rodině. „Byli jsme ještě spolu v jeho firmě v Berlíně u společníka Tobiase. Mrazí mě, když si uvědomím, že ta fotka z výletu je poslední, na které je,“ řekla Blesku zdrceně kamarádka Renata. Právě ona pečovala o slavnou babičku z oscarového filmu Kolja, když ji už opouštěly síly. A když si Honza skokem z balkonu v den její smrti přivodil trojnásobnou frakturu kotníku, chystala za něj Stelle pohřeb i rozloučení v Divadle ABC. Nyní ale ani nemůže kamarádovi jít na pohřeb, protože je čerstvě po operaci kyčle.

BLESK Víte, že...

  • Honza se před dvěma roky podílel na rekonstrukci památníku na Vítkově, který navrhl jeho dědeček.

3 GENERACE

Jan Zázvorka I.

  • Honzův dědeček Jan Zázvorka (†79) vystudoval architekturu u legendárního Jana Kotěry. Označovali ho podle jeho stylu jako puristu. Proslavil se Národním památníkem na Žižkově a nedalekým Armádním muzeem. Projektoval také nádraží Praha-Smíchov.

Jan Zázvorka II.

  • Janův otec (†77) a bratr Stelly zasvětil život filmu. Jako filmový architekt byl na Barrandově 40 let a podílel se na tom nejlepším, co tehdy vzniklo od pohádek po oblíbené seriály – Císařův pekař a Pekařův císař, Chalupáři, Byl jednou jeden dům, Utrpení mladého Boháčka, Byl jednou jeden král, F. L. Věk.

Jan Zázvorka III.

  • Jako filmový architekt pracoval z větší části v Německu, kde měl i svou firmu, a vůbec byl žádaný v cizině. Tetička Stella ho brala jako svého syna. Její jediná dcera Jana Kopecká (†15), kterou měla z krátkého manželství s hercem Milošem Kopeckým (†73), totiž spáchala sebevraždu, pustila si plyn.

Video
Video se připravuje ...

Tajemství manželství Stelly Zázvorkové (†83): Kopecký ji prohrál v šachách! Musela jít s cizím mužem! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička

Fotogalerie
82 fotografií