V herečce, která na Nově zářila především v populárním satirickém skečovém pořadu Tele Tele či seriálu Hospoda a jeden čas na Nově působila i jako šéfdramaturgyně, by se prý krve nedořezal. Sice se kdysi před kamerou svlečená mihla, ale jako model uměleckým aktům nikdy nestála... S jednou jedinou výjimkou, na kterou takřka zapomněla!

Přitom se nejedná o jen tak nějaký výtvor, ale o legendární bustu Revoluce! „Náhodou visela v roce 1989 v domě Špalíček u Václavského náměstí, kde vzniklo a scházelo se během sametové revoluce Občanské fórum. Socha má svítící oči a dnes ji naleznete v galerii Zlatá husa, v soukromé sbírce zakladatele TV Nova Vladimíra Železného,“ zveřejnila Žilková snímek známé sochy na sociální síti.

Jak vůbec vznikla? „Tuto sochu před mnoha lety vytvořil tehdy neznámý sochař, dnes slavný Kurt Gebauer, autor například ceny TýTý. Byla jsem mladá studentka a on mě oslovil, zda bych mu nestála modelem pro sochu,“ zavzpomínala herečka.

„To, že vznikla Revoluce, a podle mě, jsem se dozvěděla po čtyřiceti letech od Vladimíra Železného během setkání v zákulisí natáčení Snídaně s Novou,“ prozradila Veronika se smíchem. „Socha či busta měla dramatický osud pádů i obnovené slávy. Jsem osudu vděčná za tento příběh i za to, že jsem tehdy neodmítla postavit se nahá modelem, ač jsem se strašně styděla,“ dodala Žilková.

Skončila v kontejneru

Socha, která má podle odborníků hodnotu okolo čtvrt milionu korun, vznikla v 80. letech. Tehdy se Kurt Gebauer zúčastnil soutěže o výzdobu pražské kavárny Slavie. Jenže kvůli jeho špatnému kádrovému profilu ji soudruzi odmítli.

„Když vzniklo v listopadu 1989 Občanské fórum, sochu nazvanou Slavie jsem jim zapůjčil,“ vzpomínal sochař. Václav Havel (†75) a spol. ji měli za svou múzu a s láskou jí přezdívali Republika, Revoluce či Svoboda.

Když OF zaniklo, sochu si někdo »odnesl« domů. A po jeho smrti ji rodina vyhodila do kontejneru! „V odpadu ji našel člověk, kterému se zřejmě zdála dobrá. Každopádně ji ukázal svému známému malíři a ten poznal mou práci,“ prozradil Gebauer.

Poničená socha se tak po mnoha letech dostala zpět do rukou svého stvořitele. „Dal jsem ji do pořádku a pak věnoval panu Železnému, který po ní velice toužil,“ dodal sochař na vysvětlenou.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Železný: Jak legendární ředitel vzpomíná na začátky Novy? David Turek, Daniel Kristl