Deníku Aha! se včera ozval sám Abrhámův právník Aleš Rozehnal. „Žalobu jsem již podal,“ napsal Aha! s tím, že se mu z Německa ozval advokát zámku Moritzburg. „Pouze chtěl předložit plnou moc a zjistit, jaké důkazy máme. Zaslal jsem mu většinu fotografií, ale již se mi neozval,“ dodal Abrhámův právník.

Celý problém se rozjel před Vánocemi. Vedení saského zámku Moritzburg, kde mimo jiné režisér Václav Vorlíček (†84) před 51 lety pohádku natáčel, spustilo v listopadu jubilejní výstavu věnovanou Třem oříškům pro Popelku. Až do konce února na ni lákalo právě filmovou podobiznou Šafránkové. Navíc na výstavě prodávali reklamní předměty s portréty zesnulé herečky z Popelky a dalších pohádek, v nichž zářila během úspěšné kariéry. Na vlastní oči to viděl i sám Abrhám mladší, jehož se nikdo ze zámku nedotázal, zda s tím souhlasí.

Organizátoři evidentně sázeli na to, že distributor Tří oříšků pro Popelku v Německu (studio DEFA) vedení zámku práva na užití fotografií z filmu prodalo. Osobnostní práva od rodiny ale scházela! „Společnost byla vyzvána, aby upustila od užití jména a podoby Libuše Šafránkové, a to jak v rámci výstavy, tak prodeje reklamních předmětů. To se ale do skončení výstavy nestalo,“ upozornil právník Rozehnal. Celý případ tak skončí u soudu.

Vedení zámku tvrdí:Neděláme nic špatně

Na Moritzburgu mají pocit, že nic nekalého nepáchají. „Cílem výstavy je ukázat návštěvníkům, kdo Šafránková byla a jak významná byla pro české diváky,“ řekla stanici CNN Prima News ředitelka zámku Dominique Fliegerová. „Velice rádi bychom i se synem paní Šafránkové prošli tuto výstavu, abychom mu vysvětlili, co je naším cílem. Nicméně nevystavujeme žádné soukromé fotografie, protože víme, že sama byla stydlivá,“ dodala.

Video
Video se připravuje ...

Šafránková netušila, jak moc ji Němci milují, říká Pavel Trávníček. Luboš Procházka, Lukáš Červený

Fotogalerie
34 fotografií