Před 10 lety ho zčistajasna začalo hrozně bolet břicho. Nemohl se ani pořádně narovnat. „Snažil jsem se to překonat. Nepřikládal jsem tomu velkou váhu,“ přiznává herec. Navíc dostal ke třicátinám akrobatický let. „Strašně jsem se na něj těšil, ale všichni mě přemlouvali, ať jdu napřed k doktorovi,“ říká Michal. Naštěstí nakonec přece jen poslechl. Zachránilo mu to život, protože by mu v oblacích mohlo zasažené střevo prasknout.

Na poslední chvíli

K lékařům v Nemocnici Na Homolce se tak ovšem stejně dostal až za pět minut dvanáct. Kvůli tomu už nebylo vyhnutí a musel rovnou na sál. Čekalo ho hned několik operací. Po jedné z nich mu udělali umělý vývod. I to ale Michal dokázal přijmout vesele, a dokonce o tom žertovat. S vývodem bez problémů zvládl natáčení i práci v dabingu.

Dnes je už bez vývodu a zatím bez potíží. „Miluju život, jsem přímo požitkář,“ říká po krušném zážitku Michal Holán ve své 13. komnatě, kterou jste mohli vidět ve čtvrtek 29. listopadu večer na ČT1.

Video
Video se připravuje ...

Herec a dabér Michal Holán: Po kolikáté začíná zase hubnout? Šárka Stejskal, Elmer Carvalho

Prezidentská nemoc

Divertikl je vychlíplá stěna sliznice. Nejčastěji se nachází na tlustém střevě, především na esovité kličce a sestupném tračníku. Jde o dědičné zatížení, v rodině Michala Holána je už po operaci střeva maminka, babička a sestra. Divertikulóza se shodou okolností objevila během několika měsíců u Václava Havla (†75) i jeho slovenského protějška Rudolfa Schustera (89), proto se jí říká prezidentská nemoc.

Fotogalerie
30 fotografií