Zatímco ve středověku Nový Svět obývala chudina a později také ne zrovna majetní dvorští zaměstnanci a služebnictvo Hradu, už přes půl století patří křivolaké uličky kouzelné části pražských Hradčan, mezi Černínským palácem a právě Hradem, umělcům.

Bydleli tu režiséři Karel Kachyňa (Král Šumavy, Kočár do Vídně) a Ivo Novák (Léto s Kovbojem, Fešák Hubert), malíř Jan Zrzavý a spisovatelé Arnošt Lustig či Ota Pavel. Nyní například režisér Jan Švankmajer (Otesánek, autor animace amarounů z Návštěvníků) či Milan Hein (herec a ředitel Divadla Ungelt).Nově výčet slavných jmen rozšířila Farna s manželem.

114 m2

Trojice propojených malých domků s celkovou výměrou 114 m2 stojí přímo naproti cíli procházky většiny turistů – pohádkové roubence restaurace U Raka. Jak se k nemovitostem na takovém exkluzivním místě umělkyně dostala?

Díky manželství s Chobotem. Ten nemovitosti zdědil po dědečkovi, výtvarníkovi Vladimíru Suchánkovi. Dohodu, že podíl na novém bydlu bude společným jměním manželů, pak stvrdili u notáře.

Mimochodem, dům po režisérovi Ivo Novákovi na Novém Světě se prodával za 51 milionů.

Co s tím?

Dům nyní manželé rekonstruují. Chobot se podle informací Blesku snaží ikonickému domečku vrátit původní podobu. Na místě se tak již rýsují například nové dveře, které v minulosti zmizely a na fasádě zůstaly jen naznačené.

Budou zde manželé bydlet i s ratolestmi Ellou (1) a Arturem (4), nebo nově nabyté dědictví využijí jinak? Martin Chobot na dotazy Blesku do uzávěrky nereagoval.

Realitní expert: Ceny jsou specifické

Jakou může mít nemovitost složená ze tří domů hodnotu? Podle odborníka na reality Ondřeje Černovického jsou ceny domů a bytů na Novém Světě specifické stejně jako samotné místo.

„Z realizovaných transakcí stojí za zmínku dvě poslední. Jsou jimi v obou případech prodeje podílů. Tou první je prodej 4/5 podílu na bytě o ploše necelých 120 m2 , který byl prodán za 19 milionů. Druhou a zajímavější je prodej podílu 5/6 za malý domek v částce 38 milionů Kč. Je tedy bez diskuze, že současná tržní cena i malého domku dosahuje částek v řádu vyšších desítek milionů korun,“ uvedl.

Video
Video se připravuje ...

Zlatá slavice Ewa Farna: Co bylo zásadní pro její vítězství? David Turek

Fotogalerie
72 fotografií