Mladému zpěvákovi Patriku Stoklasovi předvídali mnozí z hudební branže zářnou budoucnost. Studoval kromě Státní konzervatoře v Praze i management elektrotechniky, a v soutěži Česko hledá SuperStar postoupil do užšího výběru. Kvůli velkému pracovnímu vytížení ale nakonec ze sledované reality show odstoupil. Hrál totiž v muzikálech Kleopatra, Rebelové, Sněhová královna a Kráska a zvíře, začal zkoušet roli Aramise ve Třech mušketýrech a generála Thuye v Miss Saigon. Účinkoval také v řadě představení divadla Semafor a objevil se i v několika filmech.

Patrikova hvězda ale tragicky pohasla poté, co 19. října 2004 na 183. kilometru dálnice D1, u Popůvek kousek od Brna, došlo k hrozivé autonehodě. Ve voze značky Mercedes Vito s ním tehdy seděl mimo jiné i zpěvák Karel Černoch (†64), jemuž paradoxně zachránil život přestupek - neměl zapnutý pás. Z auta tak vyletěl ven, a i když se neskutečných pětašedesát metrů kutálel po silnici, vyvázl „jen“ se zlomenou nohou, otřesem mozku a četnými pohmožděninami. A utrpěl pořádný šok. Černoch, který seděl vzadu, se přitom léta bál jezdit v autě a neřídil.

Tehdy mu sedmým rokem dělal řidiče dlouholetý rodinný přítel Jan D. (51). A právě on řídil i při osudné havárii. Kamión, do kterého narazili, prý neviděl... „Nehoda se stala ve chvíli, kdy nákladní vůz jel v kopci, v pomalém stoupacím pruhu. Zezadu přijíždějící mercedes zřejmě zavadil o levou část návěsu. Jeho řidič strhnul řízení a došlo k dalšímu, mnohem intenzivnějšímu střetu,“ řekla tehdy Blesku policejní mluvčí. Ve voze s nimi byl ještě fotbalový internacionál František Veselý (†65). Všichni jeli do Prahy z Olomouce, kde se předtím účastnili předvolebního Hvězdného koncertu ČSSD. 

Video
Video se připravuje ...

Marek Černoch o tátovi Karlovi: Po smrti získal jeho tajnou kroniku! Petr Macek

Nejhorší zranění měl právě Patrik Stoklasa, sedící na takzvaném „sedadle smrti“ - tedy vedle řidiče. V bezvědomí a s poraněným mozkem bojoval o život v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny, kam za ním chodila na návštěvy i podnikatelka Šárka Grossová (53). Ta mu totiž tehdy dělala manažerku. Navzdory množství operací se ale Patrikův stav stále horšil a co více, lékaři mu dávali pouze 10% šanci na přežití. A i kdyby to zvládl, hrozila mu vysoká pravděpodobnost vážného postižení. V sobotu 23. října 2004, tedy o čtyři dny později, bylo rozhodnuto o odpojení od přístrojů.

U jeho lůžka byli do poslední chvíle otec, matka, Patrikova sestra, která se vrátila z Ameriky, a přítelkyně Jolanka. Ta u Patrika bděla poslední dvě noci. Ani láska ho však nedokázala udržet naživu...

A Karel Černoch, jenž o tři roky později podlehl rakovině, si skon pěveckého kolegy až do smrti vyčítal. „Říkal, že kdyby seděl na jiném místě, tak Patrik, mladý kluk, mohl žít,“ svěřil Blesku jeho syn Marek (54). „Uvnitř sebe to hodně řešil, pral se s tím, a myslím, že to nastartovalo tu jeho nemoc. Nejsem lékař, ale co jsem se bavil s odborníky, připouštějí, že takový stres mohl být zásadním faktorem.

Fotogalerie
35 fotografií