Cholerický produkční v Trháku, žárlivý řidič Turek ve Vesničko má, středisková, okradený fakír v Obecné škole, vrah Nývlt v Jára Cimrman, leží, spící – to všechno byly role typické pro Petra Čepka, chlapa od pohledu neurvalého a obávaného. V civilu byl však prý spíše introvert, milující otec dvou dcer, které přišly na svět během tří bouřlivých manželství. S baletkou Janou se záhy rozvedl, z druhého manželství, které trvalo pouhé čtyři roky, vzešla dcera Petra, potřetí se oženil s letuškou Ivanou, se kterou měl dceru Kristýnu.

Na začátku devadesátých let Čepek těžce onemocněl. „Měl nejdřív rakovinu slinivky, kterou mu operovali, vlastně u nás jako jednomu z prvních. Potom mu ale bylo pořád blbě a doktoři z Karláku nedokázali říct, co mu je,“ vzpomínala jeho dcera Petra, kterou sice po rozvodu rodičů vychovával nový maminčin manžel, textař Zdeněk Rytíř (†69), se svým biologickým otcem však vycházela skvěle. To, že se mu nemoc vrátila a je to moc vážné, řekl Čepek své dceři až krátce před svým skonem. Tajil to pro její dobro.

Petra byla totiž v té době těhotná, proto se jí otec v obavě o ni samotnou i o nenarozené dítě o svých zdravotních problémech nezmiňoval. „To už měl metastáze všude a trpěl. Věděl, že umírá. Říkal mi: 'Když mě doktoři nechali kouřit, tak je to jasný',“ posteskla si Petra. I když poslední dny svého života trávil Čepek na své milované chalupě, umíral ve vrchlabské nemocnici. Tam s ním byla i jeho poslední manželka, jeho velká opora. Aby byla stále u něj, nechala si do jeho nemocničního pokoje dát vlastní lehátko. 

Video
Video se připravuje ...

Vesničko má středisková. Kterého slavného herce odmítl režisér Menzel obsadit? Videohub

„Bylo to nesmírně vyčerpávající pro oba. Byli z toho strašně zdeptaní,“ zavzpomínala s odstupem času na těžké chvíle hercova ošetřující lékařka. Čepek v té době už vážil pouhých 30 kilo, trpěl jako pes, ale za žádnou cenu nechtěl odejít před očima manželky, nepřál si, aby se tím trápila. Dalo by se proto v nadsázce říct, že si svůj skon „načasoval“. „Paní Čepková pak jeden den odešla, protože už z toho byla naprosto psychicky vyčerpaná. Asi na půl hodinky šla do města a právě tehdy zemřel.“ 

Čepkovým posledním filmem, který natáčel v době, kdy u něj nemoc udeřila plnou silou, a postsynchrony mu dělal už ve velkých bolestech, se stal snímek Lekce Faust. Dostal za něj posmrtně Českého lva za Nejlepší mužský herecký výkon. „Za kteroukoliv jinou roli by si zasloužil Českého lva, ale za Fausta mu to dali jenom proto, že umřel. Celý to byla jenom taková komedie,“ zlobila se pak Petra v pořadu Tajemství Petra Čepka

Fotogalerie
33 fotografií