Lékaři Patejdlovi diagnostikovali nádory na játrech a slinivce letos v červnu. Svěřil se s tím svým kamarádům a kolegům, dál ale vystupoval a mezitím docházel na chemoterapie. Ty podstupoval i v posledním týdnu života. „Viděli jsme se a plánovali jsme další práci. Proto je to velký šok, že Vašo odešel. Nedokážu tomu uvěřit,“ svěřil Blesku jeho manažer Jiří Strážnický.

Rychlý převoz

„Ve čtvrtek zkolaboval. Převezli ho do pražské nemocnice, kde v sobotu nad ránem zemřel. Mluví se o selhání orgánů,“ řekl Blesku důvěryhodný zdroj, který si nepřál být jmenován. „Prostě mu nemocné tělo vypovědělo službu. Chudák, tak chtěl žít…“ dodal. Manželka Miluška je v naprostém šoku a nemůže uvěřit tomu, jak rychlý konec Vašův život vzal. „Nikdo jsme to nečekali, bylo to strašně rychlé,“ byla v sobotu jedna z jejích prvních reakcí, když jí Blesk kondoloval.

Řeší pohřeb

Dnes ji čeká další velký psychický nápor. S rodinou začne vyřizovat manželův pohřeb. Mohl by být veřejný, což vyplývá ze sobotního prohlášení kapely Elán na sociálních sítích. „O čase a místě pohřbu budeme informovat později,“ dodal manažer Strážnický.

Plánoval si práci

Patejdl se naposledy na veřejnosti objevil 27. července, když koncertoval na festivalu Benátská! Celý srpen si nechal volný na léčbu, 2. září se chtěl vrátit ke zpěvu v Boskovicích. Na závěr roku měl naplánované vánoční turné.

„Umírám,“ zavolal Lehotskému

Ještě z nemocnice v pátek Patejdl zavolal svému kamarádovi a blízkému spolupracovníkovi Oskarovi Lehotskému. „Ahoj, Osky, jsem nemocný, umírám…“ řekl mu podle jeho prohlášení do telefonu. „Když jsi mi včera u oběda zavolal s těmi slovy, že se se mnou navždy loučíš, nechtěl jsem tomu věřit,“ napsal muzikolog na sociální síti. „Ovlivnil jsi můj život pozitivním způsobem víc, než si v tuto chvíli dokážu připustit. Jsem ti vděčný především za všechno, co jsi za svůj život udělal pro hudbu nejen v naší zeměpisné oblasti, a za nekonečnou radost a potěšení z hudby, které jsi za ta desetiletí poskytl obrovskému množství lidí,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Vašo Patejdl (†68): V posledním rozhovoru s Bleskem mluvil o své rodině! David Turek

Fotogalerie
24 fotografií