MDP na facebooku uvádějí, že Potužil byl výrazným představitelem českého studiového divadelnictví. V Rokoku působil jako umělecký šéf v letech 1996 až 2004 a režíroval v něm téměř dvě desítky titulů.

Divadelní noviny v Potužilově nekrologu připomněly, že v roce 1967 nastoupil jako technik a osvětlovač do litvínovského amatérského souboru Docela malé divadlo Miroslava Kováříka. Na DAMU se pak jeho umělecký zájem upínal především k divadlu malých forem. V roce 1969 společně s Miroslavem Jelínkem a Petrem Matějů založil soubor Divadlo na okraji, v němž působil jako umělecký vedoucí, dramaturg a režisér. Divadlo sídlilo v prázdné garáži, bývalém krámku v domě Potužilových v Dejvicích.

První inscenací souboru byly v roce 1970 Zpěvy Maldororovy, které postoupily na Wolkerův Prostějov, ale prostějovští organizátoři je po přečtení scénáře na poslední chvíli zakázali. O rok později už soubor získal na Wolkerově Prostějově cenu poroty a cenu diváka za inscenaci Dvanáct ruského básníka Alexandra Bloka. Ve stejném roce nastoupil do nově vznikajícího Uměleckého souboru mladých Rubín při ÚV SSM a sídlícího v malostranském klubu Rubín. Divadlo na okraji tam přeneslo svou činnost a původně amatérský soubor se stal v roce 1974 profesionálním a postupně jedním z předních českých souborů netradičního či studiového divadla. V souboru působila řada známých herců jako Zdenka Hadrbolcová, Iva Hüttnerová, Lenka Machoninová, Ondřej Pavelka, Eva Salzmannová nebo Luboš Veselý.

Divadlo se v 70. a 80. letech soustředilo na osobité interpretace dramatických textů či dramatizaci prózy a poezie a pořady z tvorby tehdy nežádoucích básníků a spisovatelů. Vedle Potužila tu režíroval třeba i Evald Schorm. V roce 1987 Potužil Divadlo na okraji rozpustil. Za tu dobu v něm připravil zhruba 70 inscenací. Divadelní studio Rubín ale nadále vedl, a to až do roku 1991. Jako režisér působil v ústeckém Činoherním studiu a od roku 1994 pak zakotvil v Rokoku. Zde vedle režie pracoval i jako umělecký šéf, a to až do roku 2004.

Od začátku 80. let působil Potužil i v televizi. Režíroval televizní filmy, dokumenty i publicistiku. Pracoval i pro společnost Febio, podílel se třeba na pořadu GENUS.

Fotogalerie
1 fotografie