Rodiče Ivety Toušlové si nepřáli, aby se stala herečkou, i přesto se pak v dospívání hlásila na DAMU. Zkoušky bohužel neudělala o prsa, doporučili jí otrkat se v divadle a přijít za rok znovu.

„Jenže za ten rok se v naší rodině stala taková tragická událost. Moje maminka trpěla vážnými depresemi a sáhla si na život. Ten pokus byl díky bohu nepovedený, ale přesto se mi v té době zbortil svět. A zvláštní je, že jsem na to psychosomaticky reagovala tak, že jsem přestala mluvit. Ztratila jsem hlas a dva roky jsem šeptala,“ přiznala tvůrkyně pořadu 13. komnata Iveta Toušlová v pořadu Blízká setkání na Českém rozhlase Dvojka.

Její maminka se psychicky zhroutila poté, co se Ivetina mladší sestra narodila přidušená a mohla zemřít. „Pro maminku to byl obrovský šok, se kterým se její mysl nevypořádala správně, a upadla do hluboké deprese. V té době, před čtyřiceti lety, nebyla osvěta tak veliká jako dnes. Kdyby byla, maminka by se nestyděla, vyhledala by rychleji lékařskou pomoc a nemuselo to tak dopadnout,“ svěřila se Toušlová.

Po nějaké době viděla její maminka dokument Olgy Sommerové Diagnóza s Markem Vašutem, který jako jedna z prvních slavných osobností veřejně mluvil o svých depresích. To její maminku zaujalo natolik, že Ivetě vnukla myšlenku natočit podobný cyklus o vážných problémech známých osobností. Pořad 13. komnata byl původně míněn na 13 dílů, ale stal se u diváků natolik oblíbený, že se od roku 2006 vysílá dodnes. Ivetina vysněná kariéra tak šla rázem stranou a její život se nasměřoval zcela jiným směrem.