Dnes už Helena Dvořáková, kterou diváci znají převážně z Kriminálky Anděl, ví, že měla poslouchat své tělo, které jí dávalo jasné signály, aby zvolnila tempo. Ale ještě před pár lety se ohlídat neuměla. Před osudným rokem 2017, kdy jí lékaři diagnostikovali rakovinu lymfatického systému, se rozhodla, že chce dítě.

Našla si partnera, odstěhovali se z Prahy do Českých Budějovic a zanedlouho porodila syna Jana. „Do toho za námi začaly jezdit partnerovy dvě děti. V té situaci jsem byla poprvé. Byla jsem zvyklá mít všechno srovnané, v pořádku, obstarané, jídlo, domácnost, ale najednou toho bylo třikrát tolik. A s tou zodpovědností, kterou jsem v sobě měla, jsem se to snažila sama utáhnout. A to nebylo možný,“ svěřila se v rozhlasovém pořadu Blízká setkání na stanici Český Rozhlas Dvojka.

„Ta příčina byla v tom, že jsem sama sebe přetáhla. Vyčerpala jsem se, ty červený kontrolky už svítily a já jsem nevěděla, jak ten vlak, který se řítil mimo trať, zastavit. A začalo se to projevovat tak, že jsem měla neustupující bolesti hlavy, což jsem přikládala za následek nedostatku spánku, péči o roční dítě, které vyžaduje neustálou pozornost, a zapomněla jsem na sebe,“ vysvětlila Dvořáková s tím, že varovné signály nevnímala a naopak neustále překonávala únavu.

A s větší zátěží se bolesti hlavy stupňovaly. „Pak přišla zima a ta bolest byla tak nepříjemná, jako by vám do mozku někdo vrážel nůž. Šla jsem tedy na pohotovost, kde mě ale nemohli vyšetřit a dostala jsem léky na utlumení bolesti mezi krčním obratlem a lebkou, kde ta bolest byla nejintenzivnější. Po nich jsem byla taková gumová, ale bolest neustoupila. A do toho mě čekalo představení v Praze Polední úděl, které jsem nemohla kvůli své zodpovědnosti odříct. Seděla jsem v šatně, koukala jsem na sebe do zrcadla a najednou říkám – já nemůžu hýbat jazykem, co se děje? V tu chvíli jsem nevěděla, že mi ochrnula pravá půlka jazyka. Vzepřela jsem se a udělala vše proto, abych se rozmluvila a to představení odehrála. Druhý den jsem skončila ve špitálu, kde už si mě nechali,“ popsala Helena svou cestu před dlouhou léčbou.

Následovalo několik vyšetření, která po měsíci a půl ukázala, že má herečka rakovinu. Ihned podstoupila čtyři fáze chemoterapie, těsně před pátou sérií se ale rozhodla jít alternativní cestou léčby. Podepsala odmítnutí klasické léčby, začala se zajímat o zdravou stravu, až jí tělo dovolilo, naučila se cvičit jógu a začala se starat o sebe. Aby se dostala do úplného klidového režimu, rozešla se s partnerem, odstěhovala se do malé garsonky a věnovala se jen sobě. Nyní může říct, že rakovinu porazila a postupně se vrací zpět na divadelní prkna a televizní obrazovky.

Video
Video se připravuje ...

Hvězda Kriminálky Anděl Dvořáková: Z JIP na neurochirurgii! Je to vážné! Blesk TV

Fotogalerie
30 fotografií