Říká se, že chlapi nepláčou. Velký herec malých rolí ale při vzpomínce na dramatickou a dlouhou nemoc otevřeně přiznal: „Jezdil jsem okolo rozsvíceného vinohradského divadla a tekly mi slzy. Říkal jsem si, že jestli se z toho dostanu, tak tam budu klidně stát na jevišti jako poslední zbrojnoš opřený o píku...“

Špatná diagnóza

Teprve teď, po čtyřech letech, je schopen o svých strastech otevřeně mluvit. „Začalo to bolestmi za krkem a mírnými teplotami. Ženě se to nelíbilo, a proto mě odvlekla do vinohradské nemocnice. Tam mi řekli, že je to ústřel,“ vzpomínal herec na začátek martýria.

Po týdnu, kdy dostával každé ráno injekci, přestal chodit. „Začali mě zkoumat a určili špatnou diagnózu, že je to virový zánět míchy,“ řekl Vlach s tím, že ho vozili do další nemocnice na plazmaferézu neboli odběr krevní plazmy. „Ale tou léčbou se mi nemoc rozesela po celém těle a já jsem ochrnul,“ popsal nejhorší chvíle svého života.

Zachránil ho »řezan«

Naštěstí se dostal do rukou neurochirurga Martina Häckela, který mu zachránil život. „Tenhle skvělý »řezan« mi na sále vyhodil pryč tři shnilé krční obratle. A pak čekal, jestli se zánět dá dohromady. Za tři měsíce jsem šel k němu na další operaci. Odsekl mi kus kosti z pánve, nacpal ji do páteře a sešrouboval to titanem,“ vyprávěl v rozhovoru pro iDnes Oldřich Vlach, který se musel znovu učit chodit. „Za to chci moc poděkovat doktorům v Kladrubech,“ řekl. „Díkybohu, žiju!“ zdůraznil dojatě. Zda se vrátí na divadelní prkna, zatím neví. „Uvidíme, nikdy neříkej nikdy,“ dodal ještě optimisticky.

To neděláš dobře, Jaromíre, s těma sirkama

Ve filmu Oldřich ztvárnil spíše menší role, zato vždy výrazné, jako byl rostlinář ve Vesničce, který doplatil na zvyk vracet škrtnutou sirku do krabičky, i když ho všichni varovali: „To neděláš dobře, Jaromíre!“

Video
Video se připravuje ...

Oldřich Vlach má novou radost: Zachránil pejska z útulku! Petr Macek, Lukáš Červený

V dnes již kultovním díle Mimikry z kontroverzního seriálu 30 případů majora Zemana zase ztvárnil narkomana a únosce letadla. Našel se také ve čtení audioknih. V poslední době měla v jeho podání velký úspěch Bílá voda od spisovatelky Kateřiny Tučkové (42)

Video
Video se připravuje ...

Vesničko má středisková. Kterého slavného herce odmítl režisér Menzel obsadit? Videohub

Fotogalerie
29 fotografií