Jitko, když jsme se viděly naposledy, bylo to na těhotenském focení ve druhém trimestru. Tehdy jste očekávala, že porodíte před termínem. Nakonec to ale bylo těsně po něm. Je to tak?

Bylo to přesně. Termín jsem měla 10. října a 10. října se syn narodil. Týden před tím jsem už ale měla poslíčky a říkala jsem si, ať už to je. Bylo to na hraně, už jsem opravdu nemohla. Měla jsem skutečně velké břicho. Když teď vidím v okolí těhotné nastávající maminky, říkám si: Kde to dítě máš? Vybavím si sebe. Já vypadala, jako kdybych měla na břiše meloun. Byla jsem ráda, že to vyšlo. Bylo to osm minut po půlnoci, takže těsně 10. října.      

Jaké bylo těhotenství s Tedíkem ve srovnání s první dcerou Rosálkou?

Asi podobné. I když s Rosálkou si to už moc nepamatuji. Bříško jsem tedy měla podobné. Z čehož jsem usoudila, že jestli to bude kluk nebo holka, se nedá soudit podle bříška. Tentokrát bylo těhotenství asi náročnější, rekonstruovali jsme a stěhovali byt. I když s Rosálkou jsme se taky stěhovali v osmém měsíci. Takže to opravdu bylo podobné.

A jaké byly porody, kdybyste je měla s odstupem času srovnat?

Teď s odstupem času bych do toho šla znovu samozřejmě.

Takže už myslíte na třetí dítě?

Určitě. Ale nevím, jestli bych měla čas a energii na to, co přichází potom. Bavilo by mě těhotenství a možná i ten porod, protože to je zážitek. I když je to neskutečná bolest, je to pořád to nejkrásnější, co žena může zažít. Časově skloubit víc dětí něž dvě už bych ale nedala.    

Bylo to podruhé rychlejší? Říká se, že často jde u druhého porodu bolestivé otevírání děložního hrdla rychleji než u prvního.  

Potom, co mi praskli vodu, to šlo opravdu rychle. To bylo hotovo za tři hodiny. Ze začátku jsem byla hrdinka a říkala jsem si, že to vůbec nebolí a nenechám si dát epidurál. To byla parádička. Pak se to ale začalo stupňovat. Přišel pan profesor Pařízek a nabídl mi, jestli si nechám aplikovat epidurál a já souhlasila. Říkala jsem si, že jsem asi zklamala i samu sebe, že jsem tu bolest nevydržela. On mi ale řekl, že naopak díky tomu do toho žena může v poslední fázi dát všechno, protože si ušetří síly na samotný porod. A je to pravda. Kdybych si nenechala poradit, nedopadlo by to možná tak dobře.