Je to skoro jako případ, jaký televizní diváci znají z obrazovek. Obžalovaní, kteří se dostavili před českobudějovický soud, měli podle policie v letech 2014 až 2016 pracovat pro mezinárodní zločinecký gang. Pašovali pro něj tvrdé drogy jako heroin, pervitin a kokain, a to z České republiky do USA nebo Austrálie. Mezi obžalovanými, jímž hrozí tresty ve výši až 18 let odnětí svobody, je i dříve tolik známá tvář TV Nova - moderátor Slávek Boura, jenž byl kdysi zatčen kvůli vydírání.

Bouru, společně s Evou Mágrovou, co mu dělala společnost, identifikovala svědkyně Kateřina H., která členům početné skupiny obžalovaných vyřizovala víza, objednávala lety a ubytování. Vlastní totiž cestovní agenturu. S některými obžalovanými prý jednala osobně, s dalšími telefonicky. Obžalovaní navíc cestovali ve dvojicích (muž a žena), zpravidla byli spárováni navzájem předtím neznámí lidé. Všichni měli vždy dopředu vyřízeny všechny formality, hrazené náklady a dokonce dostávali i kapesné.

Bourovi podle všeho „zlomila vaz“, jak se říká, jeho mediálně známá tvář. Však kdo by si jej nepamatoval ze Snídaně s Novou, kde působil se svou dnes již exmanželkou Markétou Mayerovou (55)? Díky tomu si jak jeho, tak i jeho partnerku ale zapamatovala i svědkyně. Páru měla osobně zařídit několik takových zahraničních cest. Na dotaz, kolik jich bylo, ale odvětila, že to si nevzpomene. Stejně tak si už nevybavila, jak probíhalo třeba předání potřebných dokladů. Přece jenom se to stalo před více než pěti lety… „Už jsem všechno řekl dříve, tedy už nic komentovat nebudu,“ napsal Blesku Boura, který se účastnil úterního soudního stání. Lze očekávat, že celá záležitost se během několika málo dní rozhodně nevyřeší.

Policisté tuto zločineckou buňku sledovali po delší dobu, zatýkání začalo ale až ve chvíli, kdy byla dvojice z jihu Čech zadržena v roce 2017 na letišti v Austrálii - s drogami. Moderátor vždy všechna obvinění odmítal. Už dříve Blesku řekl, že do zahraničí vyjížděl proto, aby napsal bedekr pro novou cestovní kancelář. Protože nevyužil možnosti nižšího trestu za přiznání viny, jelikož se cítí být nevinným, musí vše vysvětlovat při hlavním líčení. To sice mělo začít už v říjnu loňského roku, nakonec se však soud odehrává nyní.

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Z pašování drog obviněný Slávek Boura v Blesku: Řekl, kolik dostával za jednu cestu! Blesk TV

Podle Českobudějovického deníku chtěla předsedkyně senátu vědět, jakým způsobem klienti objednávali cesty. Svědkyně uvedla, že čísla pasů, potřebná pro vyřízení všech náležitostí, dostávala třeba prostřednictvím SMS zpráv, případně jednala s prostředníkem, Antonínem Štefánkem, jenž za klienty vše zařizoval. Dotyčná dáma předpokládala, že se jedná o sportovce, kteří létají do ciziny hrát golf, nebo lidi z nějaké firmy. Peníze pak dostávala v hotovosti nebo převodem na účet. A nikdy nešlo o malou částku - zpravidla byla ve výši kolem 200 tisíc korun za cestu.

Fotogalerie
36 fotografií