Známý plzeňský jachtař si za tunelování Metropolitního spořitelního družstva celkem odsedí tři roky za mřížemi, tam chtěl psát knihu o sportovní psychologii, na takovém místě se ale něco takového zkrátka psát nedá. Přemýšlel i o veselých historkách z vězení, to ale také nedopadlo.

„Moje začátky byly tak krušné, že mi do toho ta veselost nezapadala, ale chtěl jsem udělat něco pro děti,“ vysvětlil v Showtimu na Primě. O příběhy z jachtařského života poprosila sportovce jeho manželka. „Myslela jsem si, že napíše příběh na čtyři stránky a on nám za měsíc poslal dva popsané sešity,“ přiznala překvapení Lucie (38), kterou i napadlo, že by se vyprávění mohlo líbit i dalším dětem.

Já jsem chtěla, aby děti měly památku, ale hlavně, aby měl nějakou náplň. Už je tam rok a pět měsíců, a to je doba, kdy si připadáte absolutně zbytečný, kdy víte, že vám tady všechno utíká. On tam často cítí pocit zmaru, a že je úplně k ničemu,“ popsala pocity zoufalství, které jí svěřil manžel.

V knize jsou i momenty, které jsme společně prožili, takže jsem se několikrát dojala a došla mi slova,“ dodala Lucie.

„Někteří lidé tam hledají víc věcí, než kolik jich tam je, a nachází je tam, což je skvělé,“ řekl vděčně autor. Celou knihu si David i sám ilustroval.

„Člověk tady nemá čas přemýšlet nad zbytečnostmi a učí se žít okamžikem, což je jeden z velkých přínosů mého pobytu. Myšlenky neutíkají ani dopředu ani dozadu a myslím si, že to je strašně důležité pro dnešní život."

Video
Video se připravuje ...

David Křížek - rozhovor z vězení FTV Prima

Fotogalerie
35 fotografií