Tento originální recept od mámy má Pavel Berky schovaný v šuplíku. Od té doby, co je i sám připravuje, si do receptu přidal ještě několik surovin, které tam podle něj skvěle fungují.

Do těsta jsem přidal melasu, která umocní medovou chuť a do krému vanilkový lusk. Takto jsou za mě řezy ještě zajímavější, ale nic se nestane, když je v receptu vynecháte,” tvrdí kuchař, který se pochlubil historkou z dětství.

„Máma je připravovala už den předem, aby se krásně uležely a změkly. Medové těsto totiž po upečení ztvrdne a postupem času začne díky krému vlhnout a opět měknout. Jako malý jsem tento proces měknutí nesnášel. Nedokázal jsem pochopit, proč si ten řez nemůžu dát hned. Byl přece kompletně dodělaný, dokonce se na něm už leskla i ta čokoládová poleva. Ale ne, máma řekla: “až zítra!” a všichni jsme se museli dívat, jak ho s úsměvem odnáší na chodbu. Tam se totiž v zimě netopilo, a tak sloužila jako lednice, kde se ukrývaly všechny ty dobroty, které nás v den D čekaly.“

Video
Video se připravuje ...

Pavel Berky a jeho přítel si řekli ,ano’ před porotou MasterChef Česko 

Medové řezy podle Pavla Berkyho

Suroviny:

Těsto:

430 g hladké mouky

70 g mandlové mouky

100 g moučkového cukru

2 ks vajec

2 PL plnotučného mléka

2 PL medu

50 g másla

2 PL melasy

1 ČL jedlé sody

Krém:

400 ml plnotučného mléka

100 ml smetany ke šlehání

50 g hladké mouky

50 g dětské krupice

200 g cukru krupice

250 g másla

1 ks vanilkového lusku

Poleva:

100 g hořké čokolády (minimálně 60%)

50 g másla

Postup:

Těsto: Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte obě mouky a jedlou sodu. Do jiné misky dejte všechny ostatní suroviny, položte ji nad vodní lázeň a šlehejte přibližně 3 minuty. Tuto tekutou směs nalijte do mísy s moukou a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly, každý zabalte do fólie a nechte 20 minut odpočívat. Každý díl vyválejte na co nejtenčí plát a postupně je pečte přibližně 8 minut ve vyhřáté troubě. Poté nechte pláty vychladnout.

Krém: Do rendlíku dejte mléko a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyndejte zrníčka. Přidejte je do rendlíku a přihoďte i celý lusk. Zamíchejte a vše přiveďte k varu. Nechte na mírném stupni 1 minutu povařit, poté rendlík z plotny odstavte a nechte alespoň 2 hodiny louhovat. Po vylouhování lusk z mléka vytáhněte, přidejte cukr, hladkou mouku a krupici. Přiveďte znovu k varu a za stálého míchání připravte hustou kaši, kterou nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vychladnutou kaši dejte do mísy od kuchyňského robota a začněte ji šlehat. Postupně přidávejte kostičky změklého másla a připravte hladký krém. Upečené pláty těsta prokládejte rovnoměrnou vrstvou krému. Na vrchní plát těsta dejte pečící papír, řezy zatižte a nechte do druhého dne v lednici odležet.

Poleva: Do misky dejte nalámanou čokoládu a kostičky másla. Položte ji na vodní lázeň a nechte rozpustit. Poté misku sundejte a směs promíchejte na hladkou polevu. Uležené řezy polevou polejte a nechte ji zatuhnout.

TIP:

Je lepší, když řezy ponecháte vcelku a vždy odkrojíte pouze porci k servírování. Zbytečně tak nevyschnou a zachovají si svou vláčnost.

Fotogalerie
21 fotografií