Rodinné sídlo v Nebušicích, kde autorka »komedie století« S tebou mě baví svět dožila, má např. okenice v italském stylu. A uvnitř také panuje atmosféra vzdušného středomořského bydlení.

Česko neopustila

Jenže vymazlené hnízdečko lásky mělo jednu závažnou chybu – bylo v Česku a Mariano podnikal ve stavebnictví. Svět mu byl malý, natož pak naše republika! „Moc chtěl, aby se Marie přestěhovala za ním do Itálie,“ prozradila Blesku nejbližší kamarádka zesnulé, herečka Ulla Keslerová (72). Exmanželka skladatele Petra Hapky (†70) byla nejčastějším svědkem jejich lásky díky tomu, že žije už desítky let v Římě.

„Jenže Maruška z Česka nechtěla odejít. Měla tady svou práci, kterou taky milovala. Ptala se, co by tam dělala,“ řekla Ulla na vysvětlenou. I když Marie do Itálie moc ráda jezdila, domov měla vždy tady.

Smutný telefonát

Každý z nich zůstal, vzdor jejich velké lásce, ve své zemi. Potkávali se hlavně v Itálii, kde režisérka ráda trávila dovolené. Romantika a vášeň se po nějakých 15 letech postupně proměnila v pevné životní přátelství. „Mariano byl nejen úspěšný stavitel. Podporoval muzikanty, byl mecenáš, dělal charitu. To vše Marii velmi imponovalo,“ konstatovala Ulla. Právě ona musela v úterý po Mariině smrti oznámit Marianovi, že jeho milá odešla na věčnost. A to v domě, kterému vdechl svůj styl.

Založila televizi

Marie Poledňáková nebyla jen úspěšná scenáristka a režisérka. Měla buňky také pro podnikání. V roce 1990 spoluzaložila akciovou společnost FTV Premiéra, z níž se později vyvinula FTV Prima. Šlo o první tuzemskou společnost, která dostala licenci k soukromému televiznímu vysílání (kanál OK3).

„Na rozdíl od většiny filmařů, kteří trpěli traumaty nebo naopak viděli situaci růžovými brýlemi, jsem už na jaře 1990 intuitivně vytušila, že Barrandov dřív nebo později dospěje k zániku, že peníze na filmy nebudou a že si je musíme vydělat,“ komentovala kdysi Poledňáková své podnikatelské počátky.

Už tehdy jí peníze do firmy přinesl italský investor - a byl to právě její Mariano. Svůj podíl v červnu 1994 odprodal Investiční a poštovní bance, Poledňáková se od televize odklonila k svému nakladatelství a vydavatelství Premiéra Studio. FTV Premiéra se v Primu změnila v lednu 1997.

Video
Video se připravuje ...

Zelenskyj dostal Oscara. Pošta zdraží! A poslední chvíle Marie Poledňákové Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters

Jediného syna Petra (60) měla Marie s muzikologem Ivanem Poledňákem (†77). Rozvedli se, když bylo jejich chlapci 8 let.

Fotogalerie
40 fotografií