Interpret písní Nina, Sibyla nebo Pánubohu do oken přišel o svého tatínka v době, kdy bylo Tomáši Klusovi pouhých deset let. Jeho otec byl vášnivým vysokohorským turistou a rád se vydával na túry, ale bohužel - sám. Jedna z výprav se mu pak stala osudnou, když v Tatrách spadl z Kôprovského štítu. „Jako dítě jsem měl jeho odchod usnadněn tím, že mi fantazie nabídla tisíc a jedno řešení otázek - kam šel, proč, co tam dělá,“ popisoval Klus na instagramu. Sdílel i fotku otce, jemuž je hodně podobný.

„Povídal jsem si s ním, když jsem s prababičkou Boženkou chodil do kostela, protože mi říkala, že tam mě slyší nejlíp,“ líčil dál smutné okamžiky svého dětství. „Hodně lidí se mě ptá, jestli jsem někdy cítil vztek, výčitku, křivdu, zlobu, normální lidské nas*ání z toho, že nás tu s mámou nechal samotné. S čistým svědomím odpovídám, že ne, nikdy. Dal mi, co měl. A dál už nemohl. Jediné co, tak mi bylo líto mámy, která je pro mě superhrdinkou vesmíru, že to takhle zvládla.“

„Občas teď, jak děti rostou, mívám slzy v očích, když si představím, jakou radost by měl z vnoučat a jakou radost by měla ona z něj, páč on byl to největší a nejspontánnější dítě, co jsem znal. Byl to ten nejlepší táta na světě. Ostatně jako každej náš táta,“ domnívá se zpěvák, jenž je trojnásobným otcem - má syna Alfréda (6) a dcerky Josefínu (9) a Jenovéfu (5).

Právě malý Alfréd pak uznávaného písničkáře přiměl k slzám, když mu řekl, že je na něj jistě dědeček hrdý, jelikož byl, stejně jako Tomáš, skvělým otcem. „Došlo mi, že jsem se celou dobu nekonejšil falešně. Opravdu mi to nejdůležitější předal,“ podotkl Klus.

Video
Video se připravuje ...

Tomáš Klus na MFF KV: Uvede svůj nový muzikál! Použil do něj všechny žánry! Petr Macek

„Milí. Přicházíme a odcházíme sem a odtud, někdo tomu říká osud, někdo úděl, někdo samsára; každopádně sem přicházíme dávat a dostávat; život, smrt, radost, bolest… A jediné, co tady po nás opravdu zůstane, jediné, co si po těch, kteří odejdou, můžeme uchovat jako skutečné bohatství, je pozornost a láska k druhým. Zapaluji svíčku všem těm, kdo v našich srdcích pro tuto sílu nikdy nezhasnou,“ uzavřel pak pohnutě Klus, jenž svými slovy dojal celou řadu svých fanoušků i kolegů z uměleckých oborů.

„Ach jo… Naši jsou oba těžce nemocní a já si každý den říkám: ,Vo*e, buď vděčný, že tu pořád jsou a vždycky byli.‘ Krásně jsi to napsal,“ reagoval na jeho příspěvek například novinář a v současné době starosta Řeporyjí Pavel Novotný (41), syn baviče Petra Novotného (75). „Natáčím v Itálii a slzím v autě. Velmi krásné a dojemné! Tvůj tatínek by na tebe byl opravdu pyšný a já jsem taky! Safra, kde mám ten Visine?“ přiznal pohnutí i frontman kapely Monkey Business Matěj Ruppert (44).

Fotogalerie
57 fotografií