Janě Jandové zjistili lékaři rakovinu vaječníků v roce 1989. Podstoupila operaci, a když nastoupila na chemoterapii, začal se její stav zlepšovat. „Tehdy jsem si vydechl, že se asi z toho dostane a všechno bude lepší,“ vzpomíná slavný rocker z Olympiku. 

Pak ale přišel zlom. Jana začala chemoterapie odmítat a místo toho dala na rady podivného léčitele, který ji uzdravoval po svém. Nemoc se pak opět zhoršila.

Onemocněl i syn

A do toho přišla další rána. Petra Jandu mladšího našli třesoucího se na zemi s pěnou u pusy. Lékaři mu zjistili nádor na mozku a následovala životně důležitá operace. Slavnému rockerovi tehdy řekli, že jeho synovi zbývají zhruba dva roky života. 

Otřesený táta to tehdy neřekl ani manželce, ani synovi samotnému. Petr pak žil ale ještě dalších jedenáct let. Stihl se i oženit a narodily se mu dvě děti, než odešel na věčnost.

Společný smutek

„S Martou jsme prožili asi nejkrutější roky, jaké může otec s dcerou prožít. Období, kdy mi umíral syn a jí bratr, mně manželka a jí máma, nás velmi poznamenalo. Je těžké, aby dva lidé unesli takovou silnou ztrátu. Bolest je stále v nás, i když už od jejich smrti uteklo hodně let. Nepřejde den, abych si nevzpomněl na všechno, co se nám s Martou přihodilo a čím jsme museli projít,“ uvedl Janda.

S Martou jsou si dodnes velmi blízcí. „Udržuje to mezi námi silné pouto. Zajímavé je, že se o tom nahlas vůbec nebavíme. Je to tichý, ale společný smutek. Asi jsme si oba řekli, že není dobré se o tom moc bavit a plakat, když to stejně nikam nevede. Je to všechno fuč. Život je neskutečně krutý,“ povzdechl si.

„Marta je úžasná dcera!“

Při všech životních nástrahách je Jandovi talentovaná dcera obrovskou útěchou. „Často si říkáme, co pro sebe navzájem znamenáme. Marta je jednoduše úžasná dcera, ale i skvělý člověk. Nadevšechno si jí vážím, obdivuji i její zpěv a celou tvorbu,“ vychválil ji.

Marta, která se proslavila hlavně v Německu, Švýcarsku a Rakousku, svého otce nepřestává udivovat. „Ona je tam fakt známou zpěvačkou. Nesmírně mě těší, jak se naučila skládat písničky a psát texty v angličtině, němčině a češtině. Představte si, že umí čtyři jazyky na perfektní úrovni. Dar být zapáleným hudebníkem zdědila určitě po mně, protože zesnulá manželka byla baletka. Ale po tom má dar na jazyky, to vážně netuším,“ uzavřel Janda pro Plus 7 dní.

Video
Video se připravuje ...

Petr Janda: Se smrtí syna se dodnes nesmířil. Videohub

Fotogalerie
69 fotografií