Nové případy Sherlocka Holmese vznikají i bezmála sto let po Doylově smrti a Holmesova „značka“ má podobný zvuk jako ty Jamese Bonda nebo Indiana Jonese - na rozdíl od nich ale patří všem. Už třikrát se ho ujal český spisovatel Petr Macek (40), jehož romány vycházejí nejen ve Velké Británii, ale i v Itálii. „Je to zásluhou mých vydavatelů v Anglii, kteří mě v této věci zastupují. Díky nim za pár týdnů vychází už třetí Holmes v italštině. A podle posledních informací probíhají jednání v Asii. Je to pro mě motor pro další práci,“ raduje se Macek.

Jeden jeho román přivedl Holmese do Čech (Golemův stín), další se odehrává v Benátkách (Případ dobře vychlazené pomsty) a ve třetím se čtenář dozví, co se skutečně odehrálo během tragické havárie vzducholodi Hindenburg (Hitlerův posel smrti). „A je už jen na čtenářích, jestli a jak nové zpracování svého oblíbeného hrdiny přijmou. Jsou čtenáři, kteří lpí na tradičním zpracování a rádi se noří do atmosféry londýnské mlhy, koňských drožek a blikajících petrolejek, kdy Holmes nějakou geniální dedukcí rozkrývá zločin, a pak jsou tací, kteří žádají něco nového. Já se snažím skloubit oba přístupy,“ dodává úspěšný spisovatel.

Petr Macek se věnuje také psaní komiksových scénářů. Společně s výtvarníkem Petrem Koplem vymysleli původního českého superhrdinu Zázraka, píše také příběhy dalšího hrdiny Péráka. Coby novinář a publicista je podepsán pod několika biografiemi osobností - napsal knihy s režisérem Václavem Vorlíčkem (†88) či herečkami Ivou Janžurovou (80) a Veronikou Žilkovou (60).

VIDEO: Petr Macek sepsal vzpomínky Veroniky Žilkové: Odbourala veškerá tabu a řekla skoro vše!

Video
Video se připravuje ...

Petr Macek sepsal vzpomínky Veroniky Žilkové: Odbourala veškerá tabu a řekla skoro vše! David Turek

Fotogalerie
19 fotografií