Viktor Preiss, mnohostranný profesionál v tom dobrém slova smyslu, má za sebou velkou část života a rozhodně se necítí na pětasedmdesát. Coby herec je na pověstném hereckém piedestalu rozhodně vysoko. Jaké však měl dětství a co všechno si zažil? „Já jsem byl rošťák, Kouba, Hnízdil, Bukač, Preiss - toto kvatro znamenalo pro karlínské ulice dost. To byla naše partička, která byla tehdy odšátkována v ústředním domě pionýrů za kouření a chování. Já měl dvojku z chování. Byli jsme odstrašujícím příkladem,“ prozradil herec v pořadu Kolotoč na Českém rozhlasu Dvojce.

O své matce Jindřišce Gabriele Preissové toho mnoho neví, vždyť byl ve čtvrté třídě odstěhován z Prahy a skončil v dětském domově v Pyšelích, nikdy se však necítil jako osiřelé dítě. Zcela otevřeně tak promluvil o životě v místech, kde chybí to nejdůležitější, a to je objetí rodičů. „To asi mohu zmínit, já jsem nikdy nebyl sirotkem, ale dlouho jsem od té doby, což bylo od čtvrté třídy, nežil doma. Byl jsem odstěhován z Prahy. A pak jsem dlouhá léta Pražákem byl, ale jaksi na výspách jiných míst,“ přiznal čerstvý pětasedmdesátník.

A ani coby student neměl život příliš lehký, přesto ale Viktor Preiss vzpomíná především na příjemné věci, které ho posílily. „Vracel jsem se do situací, které pro mě byly příjemné a změnily mi život. Když jsem se třeba dostal na říčanské gymnázium, což byla taková slunná léta. Já jsem tam potom dokonce bydlel i na bytě, dostával jsem do ešusu v jídelně dvojitý oběd, abych měl na večer. Žil jsem v sociálních podmínkách, v takových docela střídmých a drsných. Ale vzpomínám na to strašně rád. A i ty Pyšely, kde je do dneška dětský domov, tam jezdím, mám tam dokonce v okolí chatičku, je to určitý sentiment,“ řekl v rozhovoru na Českém rozhlase v den svých narozenin, které oslavil jen v rodinném kruhu.

„Koupil jsem si kližku a manželka mi z ní uvařila guláš,“ prozradil herec, co se podávalo v den jeho životního jubilea. „Nic víc od tohoto dne nečekám,“ pousmál se. Životní láskou Viktora Preisse je herečka Jana Preissová (74), s níž má dva syny - Jana a Martina.

VIDEO: Viktor Preiss: Vánoce si raději udělám v červenci.

Video
Video se připravuje ...

Viktor Preiss: Vánoce si raději udělám v červenci. Adriana Krátká

Fotogalerie
33 fotografií