Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

45 let od Anticharty: Podepsala i Pilarová (†80) a pak se omluvila! A jak to viděla Šulcová a další?

/
  • 45 let od podpisu Anticharty
    28. ledna 2022 ● 16:43

    Uplynulo 45 let od prohlášení takzvané Anticharty, kterou se řada umělců činných v někdejším komunistickém režimu musela ‚distancovat‘ od Charty 77. Odmítnutí podpisu se rovnalo nebezpečí postihů či zákazu činnosti. Někteří tu sílu našli, většina se ale tlaku podvolila. Po letech své pohnutky některé celebrity z obou táborů vysvětlovaly v knize 1968 očima 50 slavných osobností.

  • 1.

    Eva Pilarová

     

    Velmi otevřeně o Antichartě, tedy shromáždění umělců v Národním divadle a v Divadle hudby, v knize hovořila třeba Eva Pilarová (†80), která odmítá i tezi, že řada jejích kolegů nevěděla, co podepisuje, a že se domnívali, že se jedná jen o prezenční listinu setkání. „Ne všichni dokázali to, co Marta Kubišová. Byla v tom zbabělost a já se přiznávám, že to je jedna z věcí, za kterou se strašně stydím, že jsem podepsala. Omluvila jsem se za to už několikrát, přiznala, jak to bylo, a dodnes nepochopím kolegy, kteří tvrdí, že mysleli, že podepisují prezenčku. Do prčic, ta se podepisuje při příchodu, ne při odchodu. To je věc, která mě strašně mrzí. Pak mi psali chartisté a některý maily mě dohnaly až k slzám. Když mi psali, jak si váží toho, že jsem se dokázala přiznat. Kus té viny, jako by to ze mě sundalo,“ vzpomínala Pilarová.

     

  • 2.

    Jana Šulcová

     

    Ze strachu prý podepsala třeba i Jana Šulcová (74). „Jdete si pro peníze do divadla, musíte je podepsat, a vedle toho leží Anticharta, kterou musíte podepsat také, jinak vám výplatu nedají. To se tomu ještě ani neříkalo Anticharta. Ale nic neomlouvám, měla jsem vždy věci v hlavě srovnané. Musela jsem zvolit ze dvou zel to menší. Komunisti měli na člověka takové páky! Dnes už na to koukám jinak. Jsou i lidi, kterých si hluboce vážím, co byli zapsaní u StB, ale nikdy nikomu nic neudělali. Jeden herec točil v Rusku a prostě mu řekli, buď to podepíšeš, nebo už se domů nevrátíš. Kdyby někdo mému dítěti držel břitvu pod krkem, taky podepíšu všechno. Stejně nic neovlivníte. Národ se dělí na dělníky, rolníky, pracující inteligenci a kompars. A kompars vždycky zkomplikuje natáčení. Osmdesát procent každého národa je intelektuálně méně zdatná. Lidé vnímají politiku břichem a vůbec jí nerozumí,“ myslí si herečka. Také ona ale odmítá tezi o prezenční listině. „Všichni jsme věděli, že jdeme podepsat sviňárnu. Mě spíš naštvalo, že tam pozvali pana Wericha. Pak říkal: ‚Tak jsem byl v Národním divadle dvakrát. Jednou tam prodávali Mařenku a včera tam prodali i Jeníka‘.“

  • 3.

    Emília Vášáryová

     

    Emília Vášáryová (79) říká, že kdyby věděla, o co se jedná, zachovala by se jinak, ani jeden z textů, Chartu ani Antichartu, však prý nečetla. „Byla u nás jen schůze, podobná jako v Národním divadle v Čechách, kde se podepisovala prezenční listina. Jsem přesvědčená, že kdybych věděla, že podepisuju Antichartu, měla bych tolik svědomí, že bych nepodepsala. Těžko dnes soudit, kdo byl hrdinou a kdo byl zbabělcem. Ale je třeba si to přiznat. Jako já, když si říkám, že jsem v těch časech měla z divadla odejít. Mohla jsem být odvážnější. Tak bych někde prodávala mléko, to už by bylo jedno… Kdybych mohla život prožít ještě jednou, už bych ho nežila jako herečka. Mluvila jsem o tom i s Danou Medřickou, když jsme spolu natáčely krátce před její smrtí. Jak se styděla, právě když v Národním divadle podepisovali Antichartu. Bilancovala svůj život a brala to podobně jako já. Kdyby se měla znovu narodit, celý by ho změnila,“ říká v knize 1968 očima 50 slavných osobností.

  • 4.

    Milan Drobný

     

    Nepodepsat se prý podařilo zpěvákovi Milanu Drobnému (77). „Tušil jsem, že to bude průšvih, takže když se v sále schylovalo k nejhoršímu, zalezl jsem na záchod a vylezl až po půldruhý hodině. Naštěstí po mně nikdo nepátral. Komunisti byli tak přesvědčení, že jsou z nich všichni pos*aní, že to brali automaticky. Naštěstí po mně nešli jako po Karlu Gottovi a dalších, který tam vyhnali na pódium, aby za umělce přečetli prohlášení,“ říká.

  • 5.

    Ladislav Županič

     

    Ubránil se také Ladislav Županič (78). „Byl jsem jedním z těch, kdo nepodepsali Antichartu. Dodnes mě mrazí, když vidím záběry z Národního divadla, kam kvůli tomu byli herci svoláni, a kamera vyhledávala ty nejslavnější osobnosti. Jan Werich tvrdil, že myslel, že podepisuje jen prezenční listinu, a snad jemu jedinému to věřím. Ale je těžké to dnes soudit. Spisovatel může psát do šuplíku a doufat, že se to jednou vydá, ale herec žije okamžikem, potřebuje hrát teď. A taky hrál velkou roli strach,“ dodává dnes známý herec a dabér.

     

    VIDEO: Eva Pilarová o okupaci 1968: Měla jsem romantické představy!

    Video
    Video se připravuje ...

    Eva Pilarová o okupaci 1968: Měla jsem romantické představy! David Turek, Aleš Brunclík

    Fotogalerie
    42 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

prochaskanamoste: Nebudu nikoho soudit, to si musí každý v sobě srovnat. U nás v práci se taky podepisovalo. Já ne a 3 lidi si vzali dovolenou, nikdo za nimi domů nešel a nikdo taky nic neříkal. Od VIP bych ale čekala víc odvahy, tak holt by si našli jinou práci. Kubiška taky hlady neumřela.

(06. 06. 2022 01:16)

sorgedoktor: De Mortui nihil nisi bene..

(28. 01. 2022 19:02)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy