Sledovat někoho blízkého, jak postupně chřadne, trpí nemocí a umírá, to je jedna z nejtěžších životních zkušeností. Právě tím si poslední rok procházeli příbuzní a přátelé nadaného českého skladatele a hudebníka Luboše Andršta. 

"Upřímně řečeno, on už rok nemohl hrát," prozradil v úterý ráno ve Studiu 6 na České televizi jeho letitý kolega a blízký kamarád Michal Prokop

Ze slov, která následovala, pak mrazí. "My jsme se jenom modlili, aby to všechno skončilo, protože si myslím, že to, že odešel, je velká úleva pro něj i pro rodinu," uvedl.

"Nevím, jestli to takhle říkám správně, ale myslím, že to svým způsobem úleva je. A jenom si přeju, aby mu to tam nahoře v tom muzikantským nebíčku hrálo," dodal Prokop se skleněnýma očima a lámajícím se hlasem. Zesnulému kamarádovi věnuje i úterní koncert v pražské Lucerně. Při té příležitosti na Andršta zavzpomíná i jeho slavný bratranec Petr Janda (79).

Andršt, jehož otcem byl hokejista Zdeněk Andršt, s Prokopem začal hrát již na konci 80. let. Společně působili například ve skupině Framus Five.

Kromě toho po revoluci také hojně spolupracoval s Martou Kubišovou nebo Martinem Kratochvílem, ale vystupoval též s jazzovou formací Jiřího Stivína či doprovázel na jazzovém festivalu zpěvačku Katie Websterovou. Dvakrát si zahrál i s legenádrním americkým jazzmanem B. B. Kingem (†89).

Hrál především s kapelou Blues Band a také s kapelou Energit, jejímž byl zároveň i jediným původním zakládajícím členem. Věnoval se hudbě v žánru blues, jazz, jazzrock a artrock. 

VIDEO: Zemřela herečka Jana Altmannová (†77)

Video
Video se připravuje ...

Zemřela herečka Jana Altmannová († 77) Videohub

Fotogalerie
61 fotografií