Už před začátkem rozloučení se před kostelem svatého Salvátora sešla řada osobností. Dorazil hereččin kamarád Karel Voříšek, herečky Simona Postlerová a Bára Hrzánová, generální ředitel ČT Petr Dvořák nebo moderátor Jakub Železný.

Na začátku promluvil pomocný pražský biskup Václav Malý, pak si vzala slovo dcera Moučkové Kateřina Willigová, která přečetla jeden ze žalmů. Zazněl i zpěv biblických písní Antonína Dvořáka v podání Adama Plachetky.

Poté promluvila moderátorka Světlana Witowská. „Dala nás dohromady okupace 1968 padesát let poté. Když jsme připravovali vysílání, požádali jsme jí o rozhovor, ale vzkázala mi, že nejdřív musím přijít za ní. Zeptala se mě, jestli bude mocí říci, vše, co chce,“ zavzpomínala Witowská, která s Moučkovou napsala i knihu. „Vyprávěla mi svůj životní příběh, což bylo pět životů v jednom. Bylo to plné kouřového dýmu a občas jsme si poplakaly. Kamilo, děkuji, že jsi mě vzala do svého života a budeš mi chybět,“ dodala.

Ze záznamu zazněl hlas i samotné Moučkové, který pro své blízké nahrála před smrtí. „Vy všichni, kteří jste se se mnou přišli rozloučit. Děkuji, mám vás ráda.“ V proslovu se pak obrátila na své děti, Kateřinu, Báru a Ondřeje. „Nebrečte, měla jsem krásný život, tak to není žádná tragédie. Jděte domů, zapalte svíčku, nalejte čtyři sklenice vína a připijte si se mnou na život. Miluji vás, a budu s vámi do konce všech vašich dnů,“ vzkázala svým dětem.

Její život shrnul farář Miloš Rejchrt.

Moučková na vrcholu své slávy patřila k nejvýraznějším osobnostem televizní obrazovky. Její hvězdnou kariéru ukončila invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968, během které vysílala a moderovala protiokupační vysílání. Totalitní režim ji za to profesně zlikvidoval.

Do roku 1989 pracovala na různých pozicích, např. jako kantýnská v hereckém klubu Komorního divadla či jako uklízečka, prodavačka a servírka. Angažovala se v disentu a stala se jednou z prvních signatářek Charty 77. Na obrazovky se mohla vrátit až po listopadu 1989. V roce 2013 obdržela státní vyznamenání – medaili Za zásluhy I. stupně.

Kamila Moučková zemřela 24. listopadu 2020 v Domově svatého Karla Boromejského v pražských Řepích.

VIDEO: Zemřela Kamila Moučková (†92): Jak mluvila o zhoršujícím se zdraví?

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Kamila Moučková (†92): Jak mluvila o zhoršujícím se zdraví? Hana Höschlová, Alexandr Malachovský

Fotogalerie
60 fotografií