Každá správná maminka chce pro své dítě jen to nejlepší a udělá vše pro to, aby to dostalo. Stejně tak přemýšlí i modelka Veronika Kašáková, která je od února maminkou chlapečka s PKU, což je dědičná nemoc nesoucí název fenylketonurie. Pacient s touto nemocí nemůže přijímat téměř žádné bílkoviny. Nedodržování diety totiž vede k vážným následkům, jako je například těžká retardace. A to zejména v dětském věku pacienta.

Toho všeho si je Veronika dobře vědoma a jídlem svého synka žije, protože musí denně propočítávat nutriční hodnoty, které se musí velice striktně dodržovat. Chybovat je ale lidské, a tak se i jí stala v tomto směru první větší nepříjemnost. „Dva dny zpátky, když jsme byli v dětském domově, jsem tam dala Matyáškovi obídek s dětma a ten obídek jsem si zapomněla zapsat. Když jsem mu pak sestavovala večeři a počítala, kolik ještě může fenylalaninu, tak jsem tam neměla zapsanej ten oběd a k večeři jsem mu dala dvojitou porci. Přesáhla jsem jeho toleranci. Bylo to poprvý a byl to šok. Asi se to ale ještě stane stokrát,“ přiznala pochybení.

„Teď čekáme na výsledek krve, jestli se to tam projeví,“ řekla Kašáková, že se synem i hned letěla na vyšetření, aby se přesvědčila, že bude v pořádku. „Rozhodla jsem se, že s vámi posdílím takový to strašně špatný svědomí z toho, že jste byť jen na okamžik nebo malinko způsobili tomu svýmu dítěti nějakou bolest nebo přítěž,“ dodala.

Vzhledem k tomu, že se za tu dobu poznala i se spoustou dalších maminek, které mají děti se stejnou diagnózou, dostala skvělý, ale složitě realizovatelný nápad. „Chci vyzvat všechny, které tady mám, jestli by nešlo udělat nějakou aplikaci, kde bychom mohli vypočítávat ten fenyalanin, kde by ty potraviny byly a abysme nedělaly zbytečný chyby a neubližovaly těm našim dětem,“ prosí Veronika Kašáková lidi, kteří by byli schopni něco takového převést do reálné podoby a velmi by to usnadnilo život rodinám s PKU dětmi.

VIDEO: Veronika Kašáková lhala! Jaký důvod k tomu měla? 

Video
Video se připravuje ...

Veronika Kašáková lhala! Jaký důvod k tomu měla? Markéta Reinischová

Fotogalerie
64 fotografií