Mezi ty, kteří se stále obávají nákazy jako čert kříže, patří třeba Karel Šíp (76). Ten měl po celou dobu smutečního obřadu nasazený respirátor příhodné černé barvy. Jeho parťák Jaroslav Uhlíř (75) už ochranu na ústech neměl.

Na Maximum

„Přišel jsem bez roušky. Když jsem viděl Šípa, chvilku jsem se necítil dobře. Potom jsem ale spatřil Uhlíře nahoře bez a ulevilo se mi,“ řekl Blesku Petr Hannig (75), který Vávru objevil, psal mu písničky a dělal manažera. A také ho 10 let doprovázel s kapelou Maximum. „Jsou tu všichni členové naší skupiny,“ potvrdil Hannig.

„Budu na Víťu vzpomínat jako na kluka, se kterým byla vždycky velká sranda,“ prohlásil dojatý Šíp. Před Maximem totiž Vávra bubnoval v jeho kapele Faraon. Jedinou smuteční řeč pronesl moderátor České televize Přemysl Čech (63). Ve svých slovech zavzpomínal na Víťovy kvality, úspěchy, hudební i životní lásky. „Věře, Iloně a Světlaně, všem jeho manželkám, patří dík, i synovi Filipovi. I přestože se jejich názory rozcházely, svého táty si vážil. A dík patří i jeho dceři, která tátovi pomáhala, když ho jeho tělo zradilo,“ pronesl moderátor.

Syn Filip chyběl

Vávrova první manželka Ilona se obřadu samozřejmě zúčastnila. Jejich společný syn Filip, byť o tátově smrti informoval veřejnost a zval na pohřeb, ale chyběl. „Neviděli se sedmnáct let. Tak moc se neshodli ve svých politických názorech,“ prozradil Blesku Hannig. Nechyběla ani zpěvákova dcera Viktorka a její matka Světlana, kvůli níž se Vávra rozvedl se svou druhou ženou, zpěvačkou Věrou Špinarovou (†65).

Že měl Filip svého otce rád, dokazuje i to, jak citlivě oznámil jeho smrt na facebooku. „Ve čtvrtek ve 21:29 hodin umřel můj táta. Měl nádor na plicích a jeho organismus byl příliš slabý na boj s ním. Bard české muziky, milovník života, patriot. I když se naše cesty před lety rozešly, bude mi chybět,“ napsal Filip Vávra, který se živí jako publicista a spisovatel. V září 1999 byl u založení neonacistické skupiny Národní odpor, avšak po sporech s dalšími aktivisty se z ní zanedlouho stáhl.

Syn Špinarky Adam Pavlík: Mámu opustil kvůli Ukrajince...

S Víťou Vávrou se nepřišel rozloučit ani vyženěný syn Adam Pavlík. „Nikdy jsem s ním nežil a nemám na něho dobré vzpomínky. Mámu opustil kvůli Ukrajince a potom ji znal pouze tehdy, když neměl prachy. A po smrti mámy mě taky dost naštval, když prohlásil, že jsem ji uštval. Nechť je mu ale země lehká,“ řekl Aha! Pavlík, syn zpěvačky Věry Špinarové a muzikanta Ivo Pavlíka (84).

Manažer Hannig: Vzala mi ho Špinarka...

Hannig se s Vávrou pracovně rozešel, když si zpěvák začal se Špinarovou. „Věrce se nelíbily moje romantické písničky, které jsem mu psal. A tak mi ho vzala a on se podřizoval jejímu vkusu. V tu ránu ale o něj přestal být postupně zájem. Po koncertech také kašlal na fanynky, nepodepisoval se a spěchal za Špinarkou. Moc mu neprospěla, a to po všech stránkách,“ je přesvědčen Hannig.

Poslední dívka

Z Víťových oblíbených skladeb zazněla Love Hurts od Nazareth, Celluloid Heroes od skupiny The Kinks a samozřejmě do reproduktorů zpívali a bubnovali Led Zeppelin. Smuteční obřad zakončila Vávrova píseň Dívka z heřmánkové návsi, kterou mu napsal Hannig. „Byl jsem tři dni po operaci žlučníku a ležel v nemocnici. Najednou jsem dostal ten nápad a musel jsem ho okamžitě zaznamenat. Nebylo na co, a tak jsem se musel spokojit s toaletním papírem...“ zavzpomínal skladatel. Hannig byl také první, kdo povstal a tleskal, když začala zajíždět rakev. Interpreta Citrónové holky nebo Dívky Gloria vypravili potom na věčnost hromovým potleskem s rouškou či bez ní vestoje všichni.

Video: Pohřeb muzikanta Víti Vávry (†68): Šíp s Uhlířem mu dali sbohem, děkovalo se třem exmanželkám

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb muzikanta Víti Vávry (†68): Šíp s Uhlířem mu dali sbohem, děkovalo se třem exmanželkám Blesk

Fotogalerie
58 fotografií