Známý zpěvák Karel Gott si nikdy nevedl deník, ale dřív než odejde z tohoto světa, chtěl uvést některé věci ve svém životě na pravou míru a vtáhnout fanoušky do svých vzpomínek. A tak i v době, kdy byl vážně nemocný a unavený, nepřestával pracovat na svých textech, které si skládal do kapitol barvitě a čtivě. Přál si, aby text nebyl nudný a působil beletristicky.

„Možná čekáte nějaké pikanterie, ale to nikdy nebyl můj záměr ani styl. Zdůrazňuji, že vydávám moje vzpomínky. Někteří aktéři z mé knihy mohou tvrdit, že to přece bylo jinak, to ovšem budou jejich vzpomínky. S tím už nic nenadělám. Já si to pamatuji takto. Po svém,“ oslovuje zesnulý Slavík čtenáře v prologu.

A v čem, že má být publikace tak jiná? Kromě Gottových textů, které stihl dopsat ještě za svého života, bude na 700 stranách neuvěřitelných 1800 fotografií a dokumentů, z nichž mnohé poprvé spatří světlo světa. Jednotlivé kapitoly se budou věnovat Gottovu životu chronologicky – od malého kluka narozeného za války až po poslední léto, kdy se začaly odečítat poslední dny jeho pozemské cesty.

Celkově je příběh Gottova života rozehrán na neuvěřitelné ploše 96 kapitol. Otevřeně v nich má tenor hovořit o svém soukromí, ale také o věcech, které byly až dosud zahaleny rouškou tajemství. Jak ovšem Gott své příznivce upozorňuje, nějaká šokující odhalení jako v případě autobiografie Víno z hroznů Ladislava Štaidla (†75), kde slavný skladatel beze studu vyjmenovává všechny své milenky, čekat rozhodně nelze.

VIDEO: Ivana Gottová tiskne Karlovu autobiografii

Video
Video se připravuje ...

Ivana Gottová tiskne Karlovu autobiografii archiv Ivany Gottové

„Karlovy vzpomínky sahají až do nejútlejšího dětství, vyprávějí o rodičích i širší rodině, o školních letech, o kamarádech i osobních zálibách, k nimž patřilo už v klukovských letech zejména malování. Je ve své inventuře osudu sebekritický i mimořádně upřímný, především v závěrečných kapitolách, v nichž popisuje těžké období zápasu se zákeřnou chorobou…“ shrnula v kostce obsah publikace vdova Ivana Gottová (45).

Ta slavnému Slavíkovi řekla své „ano“ v roce 2008 v Las Vegas a věrně mu zůstala po boku až do úplného konce, který přišel 1. října 2019. Rovněž se stala matkou jeho dvou nejmladších dcer, Charlotte Elly (15) a Nelly Sofie (13).

Kniha mapující Karlovu cestu překvapí své čtenáře neobvyklým, atypickým stylem. Kromě toho, že půjde o velkoformátovou publikaci, budou uvnitř i poznámky psané jeho vlastní rukou, anebo boxíky s dovětky o jeho životě. Rozhodně se je tedy na co těšit. Knížka s názvem Má cesta za štěstím – Karel Gott půjde do prodeje 14. července 2021, tedy v den výročí zpěvákových nedožitých 82. narozenin.

Fanoušci se tak z knihy budou radovat ještě dříve jak z dokumentárního filmu Karel, jehož premiéra musela být kvůli pandemii viru covid-19 několikrát přesunuta. Aktuálně je plánovaná na 7. října 2021.

Fotogalerie
65 fotografií