Farář z kostela sv. Anežky na Spořilově, kde bude mít herečka pohřeb, přijel minulé pondělí za nejkrásnější Popelkou domů, aby jí popřál k 68. narozeninám. A možná jí dát i požehnání a útěchu. Krátce po jeho návštěvě totiž oslavenkyně odjela do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.

Otevírání témat

Ani on tehdy nemohl tušit, že o dva dny později herečka, která kvůli rakovině přišla o pětinu plic, po zatím nespecifikovaném výkonu zemře. Z velké bolesti se Sadílek vyzpovídal v rozhlasovém rozhovoru. „V posledních letech života jí velmi záleželo na přibližování se k Ježíši. Přičemž se nebála se svou nemocí otevírat i některá náročná témata víry,“ prohlásil na stanici Proglas muž.

Blízké přátelství

Seznámili se před sedmi lety, když se stal farářem v »jejich« kostele na Spořilově. „Postupně se z toho vyvinulo přátelství a stal jsem se jejím zpovědníkem. Aktivně se účastnila bohoslužeb i kulturního dění ve farnosti,“ popsal Sadílek. „O blízkém přátelství, jako bylo mezi námi, se nedá moc podrobně mluvit, to zůstává skryto v srdci. Ale budu si ji navždy pamatovat jako šarmantní paní s hlubokou duší, která milovala svoji rodinu,“ dodal.

Vyprovodí ji do nebe

Farář Jakub Sadílek bude tím, kdo příští pátek (25. června) povede zádušní mši za zesnulou herečku v kostele sv. Anežky. A mluvit bude také na následném pohřbu v kruhu rodiny a blízkých přátel. Veřejnost bude mít možnost vše sledovat na velkoplošných obrazovkách před kostelem. O týden později (2. července) se pak uskuteční zádušní mše a uložení na hřbitově ve Šlapanicích na Moravě, kde se herečka narodila.

Blesk Podcast: Šafránková uměla postavit do latě Hrušínského i Čepka. Čím nás dojímala a rozesmávala?

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Šafránková uměla postavit do latě Hrušínského i Čepka. Čím nás dojímala a rozesmávala? Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
45 fotografií