Když ji režisér Václav Vorlíček obsadil do Tří oříšků pro Popelku, nenacházela se zrovna v dobrém rozpoložení. V té době jí zavřeli komunisti Divadlo za branou, kde hrála s Vlastou Chramostovou. Všichni její kolegové i ona skončili na dlažbě.

Trápily ji chmurné myšlenky. Sice dostávala nabídky od pražských divadel, ale přijali by ji jenom v případě, že by vstoupila do strany. A to odmítala. Následně přišla nabídka z Činoherního klubu, ale tam se zase báli, že jsou těsně před uzavřením. Možná i proto roli v Popelce vzala, aby měla aspoň nějakou jistotu. „Ten scénář byl nádherný,“ vysvětlovala později.

Vybrat začínající herečku byla nejlepší volba. Byla plná nadšení, obvod jejího pasu měřil 53 centimetrů a učit se jízdě na koni nemusela, protože ji bravurně ovládala. S hrdostí říkávala: „Na koních jsem byla zvyklá jezdit bez sedla. V mládí jsem bydlela poblíž jízdárny.“ Kaskadérka ji zastoupila jenom ve scéně, kdy Popelka na koni přeskakuje strom.

VIDEO: Zemřela Libuše Šafránková: Jaký byl její životní příběh?

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Libuše Šafránková: Jaký byl její životní příběh? Videohub

Popelka ve filmu potkává svého prince v podání Pavla Trávníčka a v té době herečka poznala v Činoherním klubu i svou životní lásku Josefa Abrháma. Mladičká herečka mu na zkoušce padla do oka, prý ho zaujalo, že nedělá chyby. On se zase líbil jí. „Byl sice o třináct roků starší, ale byl mi moc sympatický,“ přiznala herečka. Ještě v roce 1973, když spolu účinkovali v inscenaci Poprask na laguně, si vykali.

Nakonec ji Abrhám pozval na večeři. Pak už přišel čas na větu: „Co kdybychom si tykali?“ A byla ruka v rukávě. Poté, co spolu začali chodit, přišel čas navštívit rodiče. Když si ovšem tatínek Libuše svého nastávajícího zetě prohlížel, užasl. Někdy na počátku 60. let ho totiž potkal ve vlaku, když měl tváře v dlaních a plakal. Josef Abrhám mu tedy vysvětlil, že tehdy mu na leukémii zemřela ve 26 letech sestra.

Fotogalerie
41 fotografií