Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pestrý život oslavenkyně Zdeny Studenkové: Drsné dětství, dva rozvody, plastiky a výsměch!

/
  • Zdena Studenková slaví narozeniny.
    20. května 2021 ● 16:00

    Nestárnoucí slovenská herečka Zdena Studenková, kterou si čeští diváci zamilovali především jako okouzlující zpěvačku Gábinu v komedii století S tebou mě baví svět, slavila 19. května 67. narozeniny. Připomeňme si společně několik zajímavostí z jejího života…

  • 1.

    Dětství a dospívání

    Půvabná plavovláska Zdena Studenková se narodila 19. 5. 1954 v Bratislavě. Vyrůstala ve velmi skromných poměrech, jelikož byl její otec ve vězení - šlo o politického vězně, což učitelé a spolužáci Zdeně s gustem připomínali. „Dětství jsem prožila v dělnické čtvrti, kde si děcka z kolonie hlídaly svoje teritorium. Nedovolily, aby se mezi nás vetřel někdo cizí,“ líčila prostředí, ve kterém vyrůstala, v knize Naša dobrá kapela.

    Když jí bylo třináct let, vracela se domů ze zastávky ze schůzky s kamarádem, byla však přepadena. „Zpoza stromu vyskočil jeden z mých kamarádů. Ke krku mi přitiskl nůž,“ popisovala v knize Naša dobrá kapela Studenková. „Sledoval jsem vás. Kdyby tě políbil, zabil bych vás oba,“ zněly vyhrůžky od kamaráda. Záhy se ukázalo, že je to její bratranec… „Tehdy jsem si uvědomila, že ten život není až tak jednoduchý,“ dokončila vyprávění hrůzostrašného zážitku.

  • 2.

    Kariéra

    Rodinné stigma ji ale nijak neovlivnilo, ačkoliv, vlastně by se dalo říct, že ano… rozhodla se všem ukázat, že má vyšší hodnotu, než si o ní její okolí myslí. Vystudovala obor fotografie na Střední uměleckoprůmyslové škole v Bratislavě, poté herectví na VŠMU. Od roku 1977 se začala ukazovat na prknech, která znamenají svět, prosadila se i v činohře Slovenského národního divadla. Ve filmu se poprvé objevila v době, kdy jí bylo dvacet let. Šlo o povídkový snímek Motiv pro vraždu.

    Od té doby se objevila v řade filmů a seriálů, namátkou jmenujme například pohádku Panna a netvor, komedii S tebou mě baví svět, snímky Anděl s ďáblem v těle a Anděl svádí ďábla, televizního Milence lady Chatterleyové či seriály První republika a Temný kraj. Na vrcholu kariéry se nacházela v 90. letech, dnes jsou s jejím obsazením potíže. „Režiséři si mě zařazují spíš do mladší věkové kategorie,“ postěžovala si herečka s tím, že často ji nějaký scénář osloví, ale když pak dojde na setkání s režisérem, dozví se, že na roli vypadá příliš mladě. A na role babiček se ještě necítí.

  • 3.

    Rodina

    Její maminka Gertruda (†83), která dlouhá léta trpěla zdravotními problémy, zesnula v roce 2017. V posledních týdnech ležela v Národním onkologickém ústavu, kde zákeřné nemoci nakonec podlehla. V té době herečka, která vždy prohlašovala, že za svůj mladistvý vzhled vděčí pozitivnímu myšlení, neměla ani tatínka Gustava (†87). Ten se na věčnost odebral v roce 2011.

    O pár let později vyplulo na veřejnost, že má nevlastního bratra, Petera Studenku (45). Přestože se dušovala, že jsou v kontaktu a pravidelně se scházejí, Peter byl zdrženlivější. „Nechci k tomu říkat nic víc, žijeme jiným životem, nic víc k tomu nechci říkat, řekli jsme si, že se v žádném případě k tomu nebudeme vyjadřovat!“ prohlásil v květnu 2018 rázně. Což vyvolalo více otázek nežli odpovědí…

  • 4.

    Manželství

    Během svého života byla Studenková provdaná dvakrát. Poprvé se provdala za svého spolužáka z vysoké školy Ivana Kostroně, podruhé řekla své „ano“ režiséru Stanislavu Párnickému (76). Z tohoto čtrnáct let trvajícího svazku vzešla dcera Simona (41). S Párnickým se rozvedla před 28 lety kvůli zpěvákovi Branislavu Kostkovi (49), jenž ji zcela uchvátil při společné práci na muzikálu Pokrevní bratři. S Kostkou mimochodem tvoří pár dodnes.

    Rozvod rodičů tehdy dospívající Simonu drsně zasáhl. „Své dceři, které bylo 13 let, jsem jasně řekla: Miluji tě, jsi moje největší láska, krev mé krve, ale já si život od nikoho, ani od tebe, zničit nenechám… Nesla to těžce, ale nakonec se s tím smířila,“ prozradila Studenková v rozhovoru pro slovenský týdeník Báječná žena 42.

  • 5.

    Děti

    Simona je jedinou dcerou slavné herečky, další potomky už neměla. Její partner se však v roce 2014 svěřil, že si společného potomka se Studenkovou vždy přál… „Zplodit dítě, to je ten nejtěžší projekt, jak říkám. Je to nejen obrovská výzva pro každého z nás, ale i obrovský závazek. Osobně jsem velmi rodinně založený člověk a sdílím touhu po dítěti s ostatními lidmi,“ prozradil pro server Topky.sk Braňo Kostka.

    Dítě se stalo jakýmsi jablkem sváru, které jeho láskyplný vztah se Zdenou na nějakou dobu rozdělil. O miminko se prý jednu dobu snažili, ale příroda to bohužel viděla jinak. „Myslím si, že člověk musí brát od života to, co mu nabízí. Já dostávám zdraví, jsem obklopený štěstím, a to nejen v práci, ale i v partnerském životě,“ stýskal si muzikant smířený s faktem, že dítě se Studenkovou mu zkrátka není souzeno.

  • 6.

    Zpěv

    Přestože v mnoha filmových rolích zpívala, nikdy diváci neslyšeli její skutečný hlas. Ve snímku Anděl svádí ďábla jí svůj hlas propůjčila Lída Nopová (74), bývalá členka úspěšného vokálního tria Bezinky. V populární komedii S tebou mě baví svět to byla zase zpěvačka Helena Vondráčková (73).

    Mezi ženami došlo k roztomilému propojení: Studenková totiž při natáčení vymyslela notně specifickou choreografii pro píseň Sladké mámení, s níž coby zpěvačka Gábina jezdí na vystoupení. Originální taneček se natolik ujal, že jej dokonce převzala i interpretka písně Vondráčková, čímž se tato lehce komická choreografie stala oficiální.

  • 7.

    Plastiky

    Krásná Studenková patří mezi dámy, co se nehodlají smířit se svým biologickým věkem. Proti známkám stárnutí ve své tváři (a nejenom ve své tváři) bojuje za pomoci plastické chirurgie. Návštěvami center estetické medicíny se nijak netají, pravidelně chodí na různé omlazovací kúry a vrásek se zbavuje botoxem… konkrétní už být ale nechce.

    „Starám se o sebe, protože mě můj obličej živí. Samozřejmě že mám spoustu nedostatků na svém těle, ale nikomu do toho nic není. Jsem na sebe dost přísná, ale jednu věc vím jistě, nikdy bych si nenechala sáhnout na prsa,“ svěřila se Aha! herečka. „I když už nejsou taková jako ve dvaceti, ale nemám ráda velká prsa, a ta moje se mi líbí. Stačí krásné prádlo,“ dodávala vždy sebevědomě tato dáma. Známky stárnutí však na sobě pozoruje. „Nepřekáží mi, že mi přibývají vrásky, ale mám problémy s klouby. Bolí mě ruce, nohy a ramena…“ vypočítávala.

  • 8.

    Drsný humor

    Do nestárnoucí Studenkové se nedávno neznámí žertéři navezli skrze slovenskou Wikipedii. Upravili její životopis. Na její konto na této webové stránce zaznívají například žertíky typu, že její diplomová práce je napsána hieroglyfickým písmem na hliněné destičce. A v tomto duchu se pak nese její „nový“ životopis.

    „Zdena Studenková (narozena 2 000 před naším letopočtem, Jeruzalém) je slovenská matka 2 dětí: Adama a Evy (známí z Bible), doživotní přítelkyně Kleopatry, designérka interiérů a exteriérů pyramid v Egyptě, objevitelka Atlantidy…“ A tak dále. V současné době tam tyto údaje již nenaleznete, buď si administrátoři zmíněného webu uvědomili, že došlo k nemístnému žertu, anebo na vylhané údaje o známé herečce byli upozorněni.

  • 9.

    Galerie

    Na snímky oblíbené herečky, která svým vzhledem úspěšně vzdoruje času a které by rozhodně nikdo netipoval šest křížků na krku (natož to, že jí už za tři roky bude „babičkovských“ sedmdesát!), se můžete podívat do naší galerie.

    VIDEO: Zdena Studenková (66) přiznala: Na prsa bych si nikdy nenechala sáhnout!

    Video
    Video se připravuje ...

    Zdena Studenková (66) přiznala: Na prsa bych si nikdy nenechala sáhnout! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

    Fotogalerie
    67 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 10

Kalunka:

(22. 05. 2021 13:57)

xoxo: Trošku se predimenzovala - zkrátka jí nikdo neřekl, že "tohle" je už v jejím věku přes čárku. Připomíná mi americkou tetku, co zbohatla na zmrzlině a neví roupama co by

(21. 05. 2021 12:51)

xoxo: WTF? To je fakt Studenková? Zubař se tedy vyřádil

(21. 05. 2021 12:46)

Adal: Hrozně afektovaná ženská

(20. 05. 2021 20:06)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy