Umělecké nebe se rozrostlo o jednu z dalších velkých hvězd. Ve věku nedožitých 80 let zemřel legendární písničkář a spisovatel Jan Vodňanský. Smutnou a šokující zprávu o jeho smrti přinesl na sociální síti jeho syn Tomáš.

„Táta včera zemřel na covid, pozitivní test vyšel v den očkování, které už nemohl dostat, pak to bylo celý děsně rychlý,“ uvedl Tomáš Vodňanský, že se jeho slavný otec bohužel nedožil plánované vakcíny proti covidu-19. A to se mu stalo osudným...

„Tak možná si už kdesi s Petrem Skoumalem dávají po letech Maršály. Ty vlny laskavé radosti a humoru tu budou chybět,“ dodal zdrcený syn s odkazem na otcova dlouholetého kolegu, skladatele a přítele v jedné osobě.

Písničkář, spisovatel, herec a textař Jan Vodňanský se narodil 19. června 1941. Po studiích na strojní fakultě ČVUT v Praze krátce pracoval jako projektant. V té době se v něm probudily umělecké sklony a brzy začal pracovat v Československém rozhlase.

V polovině 60. let se seznámil se svým budoucím životním kolegou, skladatelem Petrem Skoumalem (†76). Společně s přestávkami vystupovali a do roku 1973 vytvořili tři divadelní představení. V roce 1974 museli na nátlak komunistů opustit Činoherní klub, protože jim zakázali činnost. V roce 1977 podepsal Chartu 77. S Petrem Skoumalem se naplno k činnosti vrátili až po revoluci v roce 1989. V 90. letech vyučoval filozofii na Karlově univerzitě.

VIDEO: Kamila Moučková: „Charta byla pořádnejch pár facek přes hubu komunistům.“

Video
Video se připravuje ...

Kamila Moučková: „Charta byla pořádnejch pár facek přes hubu komunistům.“ Jakub Veinlich, Petr Soukup

Fotogalerie
10 fotografií