Přístup vlády Velké Británie se podstatně liší od toho, co se děje v tuzemsku, a na vlastní kůži to pociťuje i zpěvačka Jana Kirschnerová, která tam se svou rodinou bydlí. Pro slovenský deník Nový Čas připustila, že se na počátku pandemie rozhodovala, zda zůstat za Lamanšským průlivem, anebo se vrátit do své rodné vlasti.

„Pamatuji si, jak mi volali přátelé z Prahy, že nějaký slovenský epidemiolog se z Anglie také vrací s celou rodinou domů a prý bychom měli udělat totéž, protože to v Anglii opravdu nevypadá dobře. Naše děti však stále měly normální vyučování, takže jsem čekala a čekala - a pak se najednou už nedalo. Přišlo to ze dne na den. Po ulicích pak běhaly srnky a lišky, a všechno ztichlo, samozřejmě kromě sanitek, které opravdu kvílely 24 hodin denně.“

Na rozdíl od mnoha jiných hvězd hudebního nebe, co se nedobrovolné koronavirové prázdniny rozhodly využít k tvorbě, Kirschnerová zjistila, že coby žena v domácnosti na to prostě nemá čas. I v Británii totiž časem najeli na osvědčenou distanční výuku. V nějaké tvoření přitom interpretka hitů V cudzom meste, Dunaj nebo Modrá, zprvu doufala, koneckonců od jejího posledního vydaného alba je to už osm let.

„Nadšení ale rychle zmizelo. Při výuce našich dětí nešlo tvořit, nahrávat, všechno přebila celodenní péče o rodinu: Snídaně, obědy, večeře, aby byli všichni šťastní, spokojení, abychom stihli chodit do parku… Na hudbu opravdu nebyl měsíce prostor.“ Přesto se jí nakonec podařilo složit píseň Láska neumírá, která se stane titulním songem seriálu Slované. „Je to zázrak!“ domnívá se s odstupem času Kirschnerová.

VIDEO: Porotkyně The Voice Jana Kirschnerová: S Vojtou Dykem to zatím skřípe! r

Video
Video se připravuje ...

Porotkyně The Voice Jana Kirschner: S Vojtou Dykem to zatím skřípe! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Přestože i ona patřila mezi umělce, co se kvůli omezeným příjmům a zrušeným vystoupením ocitli v nezáviděníhodné finanční situaci, britská vláda se o své živnostníky postarala. „Vyčlenila miliardy pro zachování uměleckých institucí, divadel a klubů. Myslím, že je to tak správně. Ta podpora, která přišla od vlády, byla opravdu velmi dobrá. I když je třeba zohlednit, že Londýn je jedním z nejdražších měst na světě,“ vysvětluje Kirschnerová.

Mimochodem, se svými příbuznými, kteří žijí na Slovensku, se viděla naposledy před několika dlouhými měsíci. „Tehdy jsem přiletěla v druhé polovině srpna a zůstala jsem tři týdny. Nejdříve jsme byli sami na chalupě, pak jsme se setkali s rodiči. Velmi opatrně, samozřejmě, ale bylo to nesmírně emotivní.“ Kdy se za nimi dostane teď, to nejspíš prozatím neví. Situace se totiž nikterak nelepší.

VIDEO: The Voice Česko Slovensko: Rvačka koučů o soutěžící!

Video
Video se připravuje ...

The Voice Česko Slovensko: Rvačka koučů o soutěžící! TV Nova

Fotogalerie
31 fotografií