Informaci potvrdil jeho syn Jan. „Tatínek umřel dnes ráno ve spánku v nemocnici Motol. Poslední roky hodně trpěl a rád bych poděkoval všem doktorům a sestřičkám, kteří se o něj úžasně starali, zvláště pak v posledních dnech," řekl Blesku. Důvodem prý byla právě rakovina.

Po zdrcující diagnóze šel Potměšil v roce 2016 na operaci obratle. Ale ty nakonec musely být dvě a následovala i reoperace. „To bylo jedno z nejtěžších období, co jsem zažil,“ zavzpomínal Potměšil, který byl pět měsíců upoutaný na lůžko. Pak se jen stěží pohyboval pomocí chodítka. „Odstraňoval se celý obratel v kuse, ve kterém byl schovaný ten nádor. Začali jsme tedy ze zadního přístupu, odstranili jsme zadní část obratle. A potom s odstupem se prováděla operace z předního přístupu,“ popsal náročný zákrok Prof. MUDr. Jan Štulík, CSc., primář spondylochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol. Později byla nutná reoperace, při které se musela upevnit náhrada obratle.

VIDEO: Potměšil začal znovu chodit! A Krajčo píše pro Gotta

Video
Video se připravuje ...

Potměšil začal znovu chodit! A Krajčo píše pro Gotta Luboš Procházka, Lukáš Červený

A aby toho nebylo málo, tak se herci na břiše udělala obrovská kýla. Její odstranění bylo čtvrtou operací, kterou musel během roku podstoupit. Hvězda obou Discopříběhů nebo představitel majora Maisnera z trilogie Byl jednou jeden polda se poté navždy vzdal herectví. „Před kameru ani na divadelní prkna si už opravdu stoupnout nemohu, zato rodina si mě teď pořádně užije!“ přiznal Ladislav Potměšil Blesku v dubnu 2019. 

Ladislav Potměšil za svůj život ztvárnil víc jak stovku filmových, televizních a seriálových rolí. Hrál v seriálech Hospoda, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů nebo Zdivočelá země. Byl vyhledávaným hercem v pohádkách, jeho poslední velká role krále byla v Nejkrásnější hádance režiséra Zdeňka Trošky. Vystupoval i na prknech, co znamenají svět, jeho poslední divadelní role byly v Divadle na Vinohradech. Coby dabér jej diváci slýchají třeba jako do ženských šatů se převlékajícího desátníka Klingera v oblíbeném seriálu M*A*S*H.

VIDEO: Rakovinu chtěl utajit?! »Poldovi« Ladislavu Potměšilovi museli lékaři odoperovat....

Video
Video se připravuje ...

Rakovinu chtěl utajit?! »Poldovi« Ladislavu Potměšilovi museli lékaři odoperovat.... Česká televize

Fotogalerie
81 fotografií