Netradičně pojatým večerem provázela moderátorka Světlana Witowská a Ondřej Cihlář. Do sálu byli pozváni jen nominovaní v deseti kategoriích. Nejvíce nominací na Ceny české filmové kritiky měly snímky Šarlatán a Krajina ve stínu.

A právě druhý jmenovaný snímek Krajina ve stínu nakonec získal titul nejlepšího filmu roku 2020. Kritici dali historickému dramatu Bohdana Slámy přednost před dokumentem o zneužívání dětí na internetu V síti a životopisným dramatem Šarlatán. Ten ale uspěl v kategoriích režie a mužský herecký výkon. Slavit tak může i režisérka Agnieszka Holland a herec Ivan Trojan.

Cenu za hlavní ženskou roli ve filmu Krajina ve stínu získala Magdaléna Borová a nejlepším dokumentem se pak stal právě nejnavštěvovanější snímek loňského roku V síti, počin Barbory Chalupové a Víta Klusáka, odkrývající praktiky online sexuálních predátorů. 

Protože protiepidemická opatření omezují počet účastníků, namísto hostů, kteří obvykle trofeje předávají, se jejich úkolu zhostili sami nominovaní. Jinými slovy - poražení ocenili své přemožitele.

První účastníci slavnostního večera začali přicházet okolo sedmé hodiny, přece jenom přímý přenos na ČT Art začínal ve 20:15. Režisér Viktor Tauš, který byl nominován za film Zrádci, přišel s přítelkyní ruku v ruce.

VIDEO: Agnieszka Hollandová: O Šarlatánovi, uzavření kin i poklescích Hollywoodu

Video
Video se připravuje ...

Agnieszka Hollandová: O Šarlatánovi, uzavření kin i poklescích Hollywoodu Ivan Hladík, Jan Jedlička

V kategorii herec byl nominován kromě Ivana Trojana, Viktor DvořákJiří Mádl, a to za film Modelář. Do Archy přišel sám. O něco později se přihnal filmový Václav Havel Viktor Dvořák, který si nestihl uvázat kravatu nebo motýlka a okolo krku měl vlněnou šálu.

Nechyběla herečka Jaroslava Pokorná (74), která byla nominována za roli ve snímku Šarlatán. Dorazila i delegace filmu sKORO NA mizině v čele se scenáristou Petrem Kolečkem. O chvíli později dorazil herec Michal Suchánek, který byl rovněž v nominaci s Kolečkem. Zarostlý jako Krakonoš přišel herec Ivan Trojan, který díky hlavní roli v Šarlatánovi sklidil zasloužené ovace i ovoce v podobě zmíněného ocenění.

VIDEO: Šarlatán: Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška... • TRAILER

Video
Video se připravuje ...

Šarlatán: Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška... • TRAILER CinemArt

Jako poslední přišla Aňa Geislerová, která byla nominována za roli Olgy Havlové ve snímku režiséra Slávka Horáka Havel. Na galavečer se rozhodovala mezi dvěma modely šatů, nakonec ale zvítězil model ve fuchsiové barvě od britské módní ikony Victorie Beckhamové. Hodil se i smokingový kabát a sandály ve zlaté barvě. Aňa nepodcenila make-up ani účes. Prostě filmová star za každých podmínek.

VIDEO: Geislerová na premiéře filmu Havel: Olgu jsem si pouštěla v dokumentech.

Video
Video se připravuje ...

Geislerová na premiéře filmu Havel: Olgu jsem si pouštěla v dokumentech. Hana Hoschlová, Lukáš Červený

Fotogalerie
43 fotografií