Všechno začalo v roce 1964. Sedláček si tehdy na zájezdu s Divadlem Semafor, ve kterém hrál i Štaidl, v západním Berlíně koupil Fiata 1800 za tři a půl tisíce marek, ale doma už ho neproclil. 15. února 1965 ho zatkli. Dostal rok a půl vězení, odseděl si zhruba polovinu trestu. Auto mu zabavili bez náhrady.

Zpěvák si myslel, že ho udal Štaidl. Řekl to dokonce i v televizi. Jenže vše bylo jinak, což zjistil až po revoluci. „Bylo na mě nasazeno šest agentů StB. Basista ze Semaforu Standa Zeman, ředitel Ivan Englich, moji dva kamarádi z dětství a ostatní jsem neznal. Viděl jsem to černé na bílém,“ svěřil před lety Sedláček.

VIDEO: Štaidl dostal lék proti covidu. Proč ale zemřel? A Koukalovou čeká drsný boj o majetek

Video
Video se připravuje ...

Štaidl dostal lék proti covidu. Proč ale zemřel? A Koukalovou čeká drsný boj o majetek Bára Horáková, Lukáš Červený

Láďovi se omluvil na narozeninách společného kamaráda v Písku. „Pavel Sedláček nezvykle rychle začal pít vodku. Když nabral přes panáky sílu, požádal přítomné, zda může něco Štaidlovi říct. Byli jsme lehce nervózní, protože jsme znali letitou aféru,“ vzpomínal pro Novinky.cz Štaidlův kamarád, sběratel starožitností Miroslav Korecký.

Sedláček se otočil ke Štaidlovi a žádal o odpuštění. „Požádal Láďu o přípitek jako znamení, že omluva je přijata. Bylo tak elektrizující vidět tyhle dva chlapy, zakladatele české moderní muziky, jak se snad po čtvrtstoletí objali a vypili sklenku obnoveného přátelství,“ prozradil Korecký. „Ta legenda se táhla dlouhé roky a já se často Ládi ptal, proč se nějak nebrání. On na to vždy odpovídal, že tu lež nemůže nikdy zničit a že až budoucnost... Že jemu stačí vědět, že nic špatného neudělal,“ uzavřel.

Pohřeb nebude?

„Nepřál si ho. Rodina se chce sejít až k uložení urny,“ řekl Aha! rodinný známý. „Žádný pohřeb nechce. Stanovil tak poměrně dlouho před smrtí. Chtěl být v soukromí uložený do rodinného hrobu,“ potvrdil kamarád.

VIDEO: Rodina Štaidla plánuje pohřeb, po skladateli zůstal obří majetek! A Hlaváčové smutná slova o konci

Video
Video se připravuje ...

Rodina Štaidla plánuje pohřeb, po skladateli zůstal obří majetek! A Hlaváčové smutná slova o konci Bára Horáková, Lukáš Červený


Fotogalerie
38 fotografií