Psal se rok 1982, Slavík tehdy dostal vyděračský dopis od jakési Charty 82, která po něm žádala tři miliony korun, jinak mu hrozila smrtí.

Velké manévry, které se rozjely na Gottovu záchranu, se po revoluci ukázaly jako provokace od StB. Celou událostí ale měla začít údajná a hlavně krátká Štaidlova spolupráce s tehdejší státní bezpečností.

 

„Byla sledována možnost získání poznatků k jeho stykům (členům orchestru) a jejich kontrola při výjezdech,“ stojí ve spise, který StB na Štaidla vedla. Skladatel se po objevení dokumentů velmi divil.

 

VIDEO: Zemřel Ladislav Štaidl (†75): Jak komentoval dráhu syna Artura? Co se mu nelíbilo?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Ladislav Štaidl (†75): Jak komentoval dráhu syna Artura? Co se mu nelíbilo? Blesk TV

„Dozvídám se to až od vás. Moje svědomí není zatíženo podáváním informací na kohokoliv,“ napsal Štaidl v roce 2008 MF DNES. „Scházeli jsme se jen ohledně Gottova dopisu, to je celé,“ dodal tehdy. To, že nikdy nikoho neudal, pak opakoval i v mnoha dalších rozhovorech.

Podle StB byl vychytralý, StB si o Štaidlovi vedla zápisky rok. „V průběhu dosavadního styku se projevoval velmi kladně,“ pochvalovali si nejprve tajní. Pak ale nastal obrat. „Projevoval se u něho evidentní alibismus a vychytralost i snaha využít styku k získání vlastních informací,“ napsal tehdy estébák Jaroslav Grabmüller.

VIDEO: Dojemný dárek od Ivany Gottové fanouškům Karla (†80): Zveřejnila soukromé video!

Video
Video se připravuje ...

Dojemný dárek od Ivany Gottové fanouškům Karla (†80): Zveřejnila soukromé video! Facebook Karel Gott

Fotogalerie
51 fotografií