Po odjezdu manžela do Uher se Božena Němcová (†41) v podání Ani Geislerové (44) znovu zabydlela v Praze a zřídila si salon, kam zvala národní buditele. Karel Havlíček Borovský (†34) ji tu záhy seznámil s moravským přírodopiscem a vlastencem Janem Helceletem. A zatímco šel večer domů, oni dva se u vína sblížili, otevřeně koketovali a skončili v posteli. Ráno zůstal po nočním návštěvníkovi Boženě jen vzkaz na polštáři: „Žij blaze, sestřičko.“ Ona se tomu jen usmála, jako by jí náhodný sex stačil.

Vynechali je

Podle jednoho z dědiců rodové linie Helceletů to takhle ale rozhodně nebylo a nesedí to hned v několika faktech. Dvojice se neseznámila v Praze, ani přes Karla Havlíčka Borovského a rozhodně to oba nebrali jako jednorázové sexuální povyražení. „Byl to paskvil,“ shrnul to na instagramu lékařův praprapravnuk Adam Sebastian Helcelet.

Na rozdíl od praprapravnučky Boženy Němcové Renaty (Blesk o ní psal v minulých dnech) má jeho rodina k dispozici bohatou korespondenci, ze které se napsalo i několik romantických sbírek. Je proto podle něj s podivem, že potomky nikdo z televize neoslovil. „Nikdo se mě ani nikoho z rodiny na nic nezeptal,“ zlobí se olympijský reprezentant.

Výňatek z jejich korespondence

„To několikeré potkání s tebou jsou sladké melodie, které člověk putuje světem tu a onde zaslechne a které se mu tak do mysle vryjou s veškerou svojí lahodností, že ho po celý život provází.“ (Němcová Helceletovi, 19. 6. 1856)

Adam Sebastian Helcelet: Z Boženy udělali couru

Co vám v minisérii Božena chybělo?

„Obrovským zdrojem informací je jejich korespondence. Ano, asi s nimi spolupracoval nějaký historik, protože některé scény z ní byly čerpány, ale spíš to podle mě upravili tak, jak bylo potřeba. Když si je přečtete, pochopíte, jak