Kromě rodiny přišly skladatelovi vzdát hold známé osobnosti jako Dana Morávková (49) s manželem Petrem Maláskem (56), který patřil k Petrovovým studentům, nebožtíkova bývalá snacha Zlata Adamovská (61), další bývalá láska jeho syna Petra Černocká (71), hvězda Krkonošských pohádek Jaroslav Satoranský (80) či kolegové z hudební sféry, dirigent Václav Hybš (85) nebo Jaroslav Svěcený (60). Z rodinných příslušníků se dostavila dcera Taťjana Vojtová a syn Vadim Petrov mladší. Ten na tátu dojemně zavzpomínal.

„Táta byl velkorysý. Nějaké věci neřešil, nějaké ho zajímaly hodně. Soustředil se na hudbu, byla pro něj prvotním smyslem, a poté rodinu. To mu vyplňovalo život. Byl i veřejně aktivní, on vlastně pořád je – je předsedou divadelní rady DILIA. Táta do poslední chvíle pracoval a zajímal se o svět,“ prozradil syn a promluvil i o jeho neblahém zdravotním stavu, který byl posledních deset let jako na houpačce.

„Před 10 lety prodělal ozařování krku a měl problémy s dýcháním. Vypořádal se s tím, uměl s tím žít. Sice byly propady, někdy mu bylo lépe, někdy hůře, ale zvládal a nechystal se opustit tento svět,“ přiznal.

Video
Video se připravuje ...

Jaroslav Svěcený na pohřbu Vadima Petrova David Turek, Lukáš Červený

Jeden důležitý člen rodiny na rozloučení chyběl. Petrovova vnučka Linda Vojtová žije v USA a kvůli pandemii koronaviru nemohla přiletět a vzdát dědovi hold. „Linda pomohla svému dědečkovi vstoupit do digitální éry. Díky ní jsou nahrávky i noty dostupné. Pro Lindu to je něco, s čím se budeme dlouho vyrovnávat, ale ten konec je součástí života,“ vysvětlil Petrov mladší.

Herečka Dana Morávková s manželem Petrem Maláskem společně vzpomenuli na uznávaného skladatele a jeho hudbu. „Můj táta byl velký kamarád profesora a dovedl mě k němu. Budu na něj vzpomínat jako na člověka, který mi byl muzikantským mentorem. Byl to skvělý skladatel a koncepční člověk, takových lidí dnes příliš není a bude se pro něj těžko hledat náhrada,“ uvedl procítěně Malásek.

Video
Video se připravuje ...

Petra Černocká na pohřbu Vadima Petrova David Turek, Lukáš Červený

„Zrovna včera jsme včera s Petrem vzpomínali na rozsvícení stromečku na Staroměstském náměstí, asi minulý rok. Zazněla tam hudba z té krásné pohádky. Petrov bude chybět nejen rodině, ale i všem, kteří měli jeho hudbu rádi,“ dodala Morávková.

Navzdory přísným restrikcím se v obřadní síni shlukl mnohonásobně větší počet osob než povolených 30. Čelo síně bylo osázeno velkými smutečními věnci, jeden zaslala i skladatelova vnučka, žijící v USA. Stuha s nápisem „Nikdy nezapomene“ nesla podpis Linda, Josh a nenarozené pravnouče. Modelka tímto neotřelým způsobem prozradila, že je v jiném stavu. Před katafalkem byla umístěna skladatelova fotografie, již ochranářsky střežil plyšový Krteček, dar od jeho dcery Taťjany.

VIDEO: Na slavného otce zavzpomínal i Vadim Petrov mladší

Video
Video se připravuje ...

Na slavného otce zavzpomínal i Vadim Petrov mladší:  David Turek, Lukáš Červený

Petrov zemřel v pondělí 7. prosince po dlouhé nemoci. Smutnou zprávu prostřednictvím sociálních sítí oznámil jeho syn Vadim Petrov ml. (63). „Táta zemřel na potíže z ozařování krku před deseti lety. Měl recidivy zápalu plic. V neděli šel do nemocnice, v pondělí ráno usnul a pak se už neprobudil. Nebyl pozitivní na covid, nemělo to s ním co dělat,“ popsal příčinu úmrtí.

Na milovaného dědu zavzpomínala na sociální síti také vnučka Petrova Linda Vojtová. Tu má díky dceři Taťjáně. „Dneska je moc smutný den. Odpočívej v pokoji, dědo, mám tě ráda,“ vzkázala do nebe topmodelka.

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Vadima Petrova (†88), autora hudby Krtečka i Krkonošských pohádek

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Vadima Petrova (†88), autora hudby Krtečka i Krkonošských pohádek Lukáš Červený

Zesnulý skladatel byl za svého života velmi produktivní. Na svém kontě má zhruba 1400 titulů, od symfonií přes soubory písní až po hudbu k večerníčkům a filmům. Jeho skladby tak mohli slyšet lidé v koncertních síních i několik generací dětí sledujících v televizi Pohádky o krtkovi, Krkonošské pohádky nebo příhody Spejbla a Hurvínka. 

Petrov působil na generace hudebníků jako učitel. Založil v 60. letech v Praze Lidovou konzervatoř, dnešní Konzervatoř Jaroslava Ježka, kde působil jako její první ředitel. Když musel po roce 1968 kvůli perzekuci ze strany komunistického režimu místo ředitele konzervatoře opustit, působil na Konzervatoři Jana Deyla a Pražské konzervatoři. Mezi Petrovovy žáky patřili například skladatel a pianista Petr Malásek (56), pěvkyně Dagmar Pecková (59) nebo zpěvačka Anna K. (55).

VIDEO: Petr Malásek na pohřbu: Vadim Petrov byl můj muzikantský mentor!

Video
Video se připravuje ...

Petr Malásek na pohřbu: Vadim Petrov byl můj muzikantský mentor! David Turek, Lukáš Červený

Fotogalerie
115 fotografií