Angažoval ji hned na jejím absolventském představení na DAMU 2. března 1957. Podle mnohých tak učinil na přímluvu své dcery Jany (†45), která chtěla spolužačce pomoci v těžkém období. Jiřina se totiž po zatčení otce musela starat o celou rodinu – včetně mladší sestry a novorozené dcery, dnes rovněž úspěšné herečky Simony Stašové (66). „Byla jsem panu Werichovi za jeho nabídku velice vděčná. Bez ní bych zřejmě k divadlu nemohla, protože z oblasti bych čtyřčlennou rodinu neuživila,“ vzpomínala herečka v knize Vždycky upřímná Jiřina Bohdalová.

»Krádež« role

O své místo na slunci pak Jiřina musela zabojovat. Povedlo se jí to díky hře Těžká Barbora, v níž původně hrála jen malou roli prodavačky. „Toužila jsem ale po roli Sisky, ve které alternovaly Stella Májová a Alena Vránová. Sledovala jsem je z portálu a naučila se roli nazpaměť, až jsem se osmělila jít za panem Werichem a poprosila ho, jestli by mě na Sisku nevyzkoušel. V jednom z posledních představení před prázdninami mi tu šanci dal, a Stella za mě hrála onu prodavačku. Musím říci, že byla dost naštvaná,“ přiznává Bohdalová.

Trvalá výměna

Představení mělo ohromný úspěch. „Přišla na něj i paní Werichová a ptala se, jestli se lidé pokaždé tak smějí. A když po prázdninách začala nová sezona, už jsem se ve Werichově rozpisu našla u Sisky jen já,“ dodává v knize Bohdalová, která tak Májovou – slavnou princeznu Zpěvanku z pohádky Byl jednou jeden král – připravila o roli definitivně.

Fotogalerie
53 fotografií