Veřejnost si ho může pamatovat díky fotografiím vylidněné Prahy. Tehdy na jaře, během prvního lockdownu, vyrazil Fíla do terénu a zdokumentoval město duchů a snímky zvěčnil v knize Nouzový stav. Že se virové onemocnění covid-19 může dotknout i jeho, zřejmě nezpochybňoval. Nenapadlo ho však, s jakou sílou ho srazí k zemi.

„Tři dny předtím jsem uběhl na jeden zátah 12 km, skákal přitom přes švihadlo, jak to pravidelně dělám. V létě jsem vystoupal na sedm nejvyšších vrcholků Jeseníků, ušel přes 500 km, udělal přes 2500 fotek pro svoji novou knihu, cítil jsem, že snad nikdy předtím jsem na tom nebyl kondičně lépe, dokonce jsem zvažoval začít trénovat na maraton. Stačilo pár hodin, aby covid ze mě udělal doslova trosku: čtyřicítky horečky, dušnost, záchvaty kašle, bolest na plicích, nebyl jsem schopný ujít krok,“ popisuje těžké příznaky v příspěvku na sociálních sítích. Fíla tvrdí, že v životě nebyl vážně nemocný, a nebýt skvělé fyzické a psychické kondice, zřejmě by skončil v nemocnici na lůžku.

Video: Neučesaná a bez make-upu: Takhle Lucka Vondráčková chodí do společnosti!

Video
Video se připravuje ...

Neučesaná a bez make-upu: Takhle Lucka Vondráčková chodí do společnosti! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

„Nepíšu to, aby mě někdo litoval, chci jen, aby ti, kdo covid zlehčují jako ,chřipečku' nebo ho díky mnohým dezinformačním webům považují za spiknutí Billa Gatese či za jiné nesmyslné konspirační teorie, nebo věří několika našim známým osobnostem, které se staly součástí opozičních hrátek a egoisticky sledují jen své vlastní cíle,“ pokračuje režisér filmu Rytec kamejí a zmínil jednu z nejoblíbenějších konspiračních teorií poslední doby, které věří nejen hojný počet „obyčejných“ lidí, ale propagují ji i některé přední české celebrity.

Spisovatel dále vyplísnil jak současnou vládu a její opožděná a zmatečná opatření, tak i opozici, jež během první vlny pandemie zpochybňovala i to málo, čím se člověk mohl chránit. „Celý svět se opět zavírá, celá města. LOCKDOWN. I Německo, kde částečně žiju, čelí vysokému nárůstu pandemie a nikdo si s tím neví rady. Nikdo nemá ten zázračný patent ke spokojenosti všech. Dokud nebude vakcína, nemáme šanci se s tím vypořádat. Jsme v tom všichni, bez výjimky, a všichni si musíme sáhnout do svého svědomí. Přesto věřím, že za okny zas bude zářit slunce a usmívat se na nás“ dodává optimisticky.

VIDEO: Andresíková umírala nesvéprávná! A Koukalová neztrácí čas, je rozvedená

Video
Video se připravuje ...

Andresíková umírala nesvéprávná! A Koukalová neztrácí čas, je rozvedená Blesk

Fotogalerie
9 fotografií