Poslední rozloučení s legendárním hercem proběhlo v 11 hodin ve Velké obřadní síni krematoria ve Strašnicích. Jeho dcera Marie, vnučka a pravnoučata žijí přitom ve francouzském Lyonu. Poslední rozloučení s hercem tak připravil hercův synovec Michal. 

Pohřeb Jana Skopečka: V přední lavici Ladislav Trojan
Autor: Blesk:SASA FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Od půl jedenácté se do krematoria začali scházet smuteční hosté, ale bylo jich velmi poskrovnu, což bylo vidět i na liduprázdné síni. Jednou známou osobností byl například režisér Zdeněk Troška. „Byl to báječnej parťák. Kamkoliv přišel, tak tu místnost rozzářil. Byla s ním vždy obrovská legrace, je mi to strašně líto. I když se občas tvářil jako mrzout, tak opak byl pravdou,“ řekl režisér Zdeněk Troška, kterého s hercem pojilo kromě profesního vztahu i přátelství.

Do první řady usedla rodina včetně dcery Marie, která žije ve Francii stejně jako většina rodinných příslušníků. V zadní části síně stály herečky Kristýna Frejová a Petra Špalková. Opodál se po obřadu bavili také herci Radek Zima a Jan Teplý, k vidění byl na pohřbu také dabér a hvězda prvních dílů Ordinace Aleš Procházka.

Pohřeb Jana Skopečka: Kristýna Frejová
Autor: Blesk:SASA FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Nechyběl poslední žijící herec z party Tři chlapi v chalupě Ladislav Trojan (87) nebo dabér Dalimil Klapka. Ve společnosti herců Luďka Nešlehy a Jiřího Havla se ukrývala herečka Reina Řandová. 

Pohřeb Jana Skopečka: V přední lavici Ladislav Trojan
Autor: Blesk:SASA FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Během obřadu zazněly hercovy oblíbené písně včetně hitu od Franka Sinatry. Smuteční řeči se ujala herečka Kateřina Macháčková (70), která se s hercem a celou jeho rodinou znala víc jak 40 let a smuteční řeč měla i na pohřbu Skopečkovy manželky Věry Tichánkové. Macháčková byla totiž stejně jako Skopeček frankofonní - oba dva mluvili velmi dobře francouzsky. 

Pohřeb Jana Skopečka: Kateřina Macháčková
Autor: Blesk:SASA FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Ale na jeho pohřbu si nestoupla k řečnickému pultu, jak bývá zvykem, nýbrž přímo před smuteční hosty. Z dvou papírů četla projev a na herce velmi dramaticky vzpomínala. „Poznali jsme se při práci a jako začínajícímu herci jsi mi pomohl. Vždy úžasná spolupráce. Byl jsi veselý za všech okolností,“ vyznala se herečka, která mu před katafalk položila láhev whiskey. To byl totiž jeho oblíbený alkohol a chtěla mu na poslední cestu dopřát to, co měl rád. 

Když skončila, tak se z reproduktoru ozval hlas Vlasty Buriana a v jeho podání píseň z filmu Přednosta stanice. Krátce po půl dvanácté zajela rakev s ostatky Jana Skopečka do vnitra krematoria, zatáhla se opona a hosté povstali a rozloučili se mohutným potleskem. 

Pohřeb Jana Skopečka
Autor: Blesk:SASA FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Jana Skopečka si diváci pamatují například jako dědu Nováka z komedií Kameňák, ale i ze seriálu Tři chlapi v chalupě nebo snímku Parta hic. Objevil se také ve filmech Dobrý voják Švejk, Marečku, podejte mi pero, Tři chlapi na cestách, Vyšší princip či Bobule.

VIDEO: Zemřel Jan Skopeček (†94): Ještě v devadesáti měl osm ženských!

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Jan Skopeček (†94): Ještě v devadesáti měl osm ženských! MIRKA DVOŘÁKOVÁ, LUKÁŠ ČERVENÝ, JAROSLAV BOUDA

Fotogalerie
81 fotografií