Ještě vpředvečer narozenin nechala vdova Ivana Gottová (44) očistit hrob svého muže, jenž 1. října 2019 podlehl akutní leukemii. Odstraněny byly také zbytky svíček, aby bylo pro ty nové, které budou lidé přinášet, co nejvíce prostoru a nebyl ohrožen ani hrob, ani jeho okolí, jak tomu bylo v minulosti. Doprostřed náhrobního kamene dala vdova také umístit bohatou kytici s dojemným nápisem a věnováním od dcer Charlotte (14), Nelly (12), Lucie (33) a dvou vnuků.

VIDEO: Dominika Gottová: Emotivní předčítání z její publikace Můj táta Karel

Video
Video se připravuje ...

Dominika Gottová: Emotivní předčítání z její publikace Můj táta Karel David Turek, Lukáš Červený

Mezi prvními

V úterý ráno se úderem osmé hodiny otevřela hřbitovní vrata a dovnitř začali proudit první nedočkavci. „Vůbec teď nenacházím slova,“ řekla Blesku Gottova fanynka Lubica Žiliková, která dorazila až ze Slovenska. Pak se ale přece jen rozpovídala. „Chodila jsem na jeho koncerty, velmi mi chybí, dennodenně ho poslouchám. Přivezla jsem vzkazy i od fanoušků ze Slovenska,“ svěřila se paní Lubica a do očí se jí draly slzy. „ Vzpomínám na něj s manželem jen v dobrém. Neumím si vůbec představit, co prožívá vdova Ivana, ztratit takového báječného člověka...“ dodala, než ji přemohlo dojetí.

Snídal s námi na parníku

„Přijeli jsme z Libákovic, je to taková vesnička u Plzně. Pan Gott byl rodák z Plzně, takže to k nám měl blízko. Jezdila jsem do Prahy do jeho fanklubu asi pětadvacet let, takže mám na něj velmi hezké vzpomínky. Vždycky jsme se na něj strašně těšily. Chodily jsme s holkama pravidelně i na Bertramku v den jeho narozenin, vždycky mu popřát a dát nějaký dárek. Vždycky nás přivítala i paní Ivanka, byl velice vstřícný. Pro mě největší setkání ale bylo na lodi Costa Concordia, která se za rok teda potopila. Když měli patnácté výročí, pozvali si pana Gotta a byl tam s námi tři dny. Takže jsme ho potkávali i na snídaních. Byl velice příjemný, už nás znal z fanklubu. Když přišel, vyprávěl různé historky a velmi rády jsme ho poslouchaly,“ prozradila paní Lubica.

Ještě před devátou hodinou dorazil posel z Pražského hradu. Protokolář Martin Křenovský v rukách nesl velikou kytici s trikolorou a stuhou od prezidenta Miloše Zemana (75). Ten se chystá letos 28. října Gottovi udělit in memoriam Řád Bílého lva. Návštěvu u hrobu zvažoval také premiér Andrej Babiš (65), nakonec si ji ale rozmyslel. „Bude tam dost jeho fanoušků a rodina, kteří jistě nebudou v takový den na politika zvědaví...“ vysvětlil.

Klavíristův syn

Krátce po půl jedenácté na hřbitov zavítal Slavíkův kmotřenec Patrik Rokl (52). Kromě symbolické rudé růže měl s sebou i fotografi i svého otce a Gottova dvorního klavíristy Rudolfa Rokla (†55). Nejprve poklekl před Karlovým hrobem a věnoval mu tichou vzpomínku. A pak zavítal za svým tátou – odpočívá tam také, jen o kus jinde a o 22 let déle než Karel...

S tátou mají tam nahoře mejdan

„Karel byl můj kmotr a skvělý člověk, nejbližší spolupracovník mého táty, prožili spolu nádherná léta. Navíc tady leží kousíček od sebe, asi sto metrů, takže já to vždycky spojím. Chodím za Karlem pravidelně, ale dneska prostě musím. Vzpomínek na Karla je strašná spousta, ať už je to, když k nám jezdil na chalupu a skládali spolu s tátou u bábovky, kterou pekla máma, nebo když jsme byli na Mallorce. Kolikrát jsme se sešli u Michala Davida, protože on má narozeniny ve stejný den. Tam se řešila spousta věcí až do rána. Byl to nejen geniální umělec, ale i velmi inteligentní člověk a dalo se s ním povídat o všem. Do poslední chvíle byl statečný a nikdy bychom já, ani máma neřekli, že na jeho loňských narozeninách je to naposledy, kdy jsme se viděli a ta situace je tak vážná. Samozřejmě jsme něco tušili, ale rozhodně si to člověk nepřipouští... Věřím, že tam nahoře mají s tátou krásnej mejdan. Není den, abych na tátu a na Karla nemyslel!“ svěřil diskžokej Patrik Rokl.

VIDEO: První záběry z filmu KAREL

Video
Video se připravuje ...

První záběry z filmu KAREL Bontonfilm

Borůvková

Krátce po poledni dorazila také zpěvačka a interpretka hitu Borůvková Šárka Rezková (51) se staronovým přítelem Mirkem (52). Celkově se ale na hřbitově čekala asi ještě větší účast a též přítomnost Slavíkových kolegů a přátel. Většina z nich nejspíš dává přednost tiché vzpomínce a na hřbitov se přijde podívat jindy...

Máme teď dva Bohy

„Karel byl náš hudební guru. A vzhledem k tomu, že jsem ho uctívala, mám ho ráda a poslouchám do dneška jeho písničky, tak jsem se mu přišla poklonit a dát mu sem kytičku. Vzhledem k tomu, že druhého července jsem si vzpomněla i na mého muže Jiřího Brabce k jeho nedožitým osmdesátým narozeninám, tak mi přišlo smysluplné poklonit se i Karlovi. Samozřejmě jsem se s ním znala, i když ne pracovně. Byl ale výborný společník a dokázal se bavit s každým, kdo ho oslovil. Obdivuju ho za to, že pro své fanoušky dělal to, co spousta lidí z branže nedělá. I když byl třeba unavený, tak rozdával podpisy a fotil se. Mám pocit, že je tu s námi pořád. Samozřejmě na něj vzpomínám, ale nechybí mi, protože ho slyším z rádií, pro mě zůstane nesmrtelný. Do nebe bych mu vzkázala, ať se tam má krásně a jestli se tam setkal s nějakými muzikanty, tak doufám, že si tam zpívají. Myslím, že na nás seshora kouká, jak se tady všichni snažíme, bojujeme a radujeme se. Vlastně teď máme dva Bohy.“

VIDEO: Šárka Rezková o Dominice Gottové: Lituji, že jsme jí pomohli!

Video
Video se připravuje ...

Šárka Rezková o Dominice Gottové: Lituji, že jsme jí pomohli! Luboš Procházka, Lukáš Červený

Fotogalerie
48 fotografií