Chalupu zdědila po své babičce, za kterou do Višňové jezdila už jako holčička. Jednou, když u ní byla na letních prázdninách, ji při běhání po vesnici odchytila cizí paní a ptala se, kde má maminku. „Nemám tady maminku,“ odpověděla tehdy. Paní tedy pokračovala: „Jsi tady u babičky?“ „Ano,“ řekla malá Hanka a společně se šly zeptat babičky, jestli by mohla hrát v televizním seriálu. Babička odpověděla, že to musí rozhodnout maminka. Té to bylo jedno, a tak se Hanka stala dětskou herečkou.

Koruna

Bylo jí devět a měla v Chalupářích hned několik natáčecích dnů. Asi nejznámější její scéna je, když se jdou Josef Kemr a Josef Hlinomaz podívat k zavřené garáži na historické auto. Hana Petrová za nimi vyběhne a zdraví: „Dobrý den.“ Oni ji odpovídají: „Dobrej. Copak?“ A ona na to: „Nic, co by bylo?“ Aby se jí Hlinomaz zbavil a ona neviděla, proč tam jsou, jde k ní, dává jí korunu a říká: „Skoč si pro nanuka.“ Ona odpovídá: „Děkuji, dědo.“ Pak se ale pořád nemá k odchodu, kouká na ně a Hlinomaz ji vybízí: „Tak běž, nanuček na tebe čeká.“ Josef Kemr se pak přidává: „No utíkej, než ti zavřou.“

Video
Video se připravuje ...

Plachý herec Josef Kemr: Co o něm řekly Bohdalová, Skořepová a Maciuchová? 

Honorář

Tato scéna mi ovlivnila celé dětství,“ vzpomíná s úsměvem Hana Petrová, když sedí ve stínu své chalupy a kouká na malebnou krajinu kolem. Jelikož hrála holčičku, co byla považovaná za drbnu, která všechno každému řekne, tak se jí pak spolužáci smáli a dělali si z ní srandu, že to je herečka za korunu. „Za celé natáčení jsem ale dostala 800 korun, což byly pěkné peníze,“ pyšní se Petrová, která samozřejmě nebyla jediná z Višňové, kdo si v seriálu zahrál. Většina místních dětí a dospělých tam měla komparzní role. 

Hana vždycky ráno s několika dětmi přišla na natáčení, nechala se zapsat, potom se účastnila některých scén a večer si vyzvedla peníze. Zpočátku tam prý chodily děti, které se zapsaly, pak se šly koupat do rybníku a večer si přišly pro peníze. Na ty však produkce brzy přišla a dobře si hlídala ty děti, které skutečně hrají.

Roztlačování

Další nezapomenutelnou scénou je, jak Hanka pomáhala s ostatními dětmi roztlačovat historický vůz, na kterém seděl Josef Kemr a Josef Hlinomaz. Ona stojí za výfukem, a když se auto rozjíždí, foukne na ni špínu a Hanka tam zůstává stát v bílých šatech s obřím černým flekem. „Ty šaty jsem samozřejmě dostala od kostymérů a vše bylo připravené tak, že mi nastříkali sukni vepředu načerno. Když tlačím auto, tak to není vidět, ale jakmile se vůz rozjede, otočím se a překvapeně koukám na ten flek.

Ofina

Slibnou hereckou kariéru jí překazila maminka, protože jí ustřihla ofinu, a když ji viděli tvůrci seriálu, tak už ji na natáčení nechtěli, protože vypadala jinak. Chybělo sice už jenom pár natáčecích dnů, ale na svatbě, která se točila u slavného rybníčku, už nebyla. „Kde jsi dneska mohla být, kdybys dál hrála?“ ptají se jí kamarádky, ale ona přesvědčeně odpovídá, že by skončila nejspíš právě tady na chalupě v obci Višňová, kde si to zamilovala.

Video
Video se připravuje ...

Jak Bohdalová vzpomíná na slavnou scénu z Chalupářů? Sovák mě ničil! Petr Macek, Petr Soukup

Rodiče

Hana Petrová sem nejdříve jezdila za babičkou. Když zemřela, tak sem jezdívala s rodiči na chalupu, kterou se snažili táta s mámou zvelebovat. Dům byl postaven roku 1870, a tak bylo neustále co opravovat. Stavení udržovali v chalupářském stylu, což Haně naprosto vyhovovalo.

V roce 1997, když jí bylo 32 let, se stala majitelkou chalupy a jezdila sem se svými dvěma syny a před osmi lety se sem přestěhovala natrvalo. Dnes už je sama dvojnásobnou babičkou a jezdí sem za ní její vnoučata.

Skalka

Práce na chalupě a kolem ní ji velice baví a její  chloubou je skalka plná pestrobarevných květin. Život na vsi bere jako příjemný relax, kde si odpočine od psychicky náročné práce. Ve 46 letech si udělala rekvalifikaci a šla pracovat do sociálních služeb. Sedm let působila pod Nalžovickým zámkem. Starala se o mentálně a tělesně postižené. Nyní je zaměstnaná ve zdravotní a sociální péči Most k domovu Praha, kde pracuje pro hospic, takže se jezdí starat o klienty k nim domů.

Pomáhání lidem jí dělá radost, už teď se ale těší do důchodu, až bude moci trávit na chalupě celé dny. „Když za mnou přijede kamarádka, tak se rozplývá, jak je tady krásně. Pak mě pošle třeba někam na borůvky, aby tady mohla být chvíli sama. Mně to nevadí, tak jdu sbírat. Roste jich tu dost, na podzim tu je zase spousta hub. Takže se tu nikdy nenudím.

Chalupaření

Chalupáři většinou vznikli tak, že zdědili venkovské stavení po svých rodičích či prarodičích. V té době ale už měli vlastní bydlení a do zděděného domu jezdili jako na rekreaci,“ říká starosta obce Višňová Václav Sklenář. Zároveň však dodává: „Místo rekreování ale bylo potřeba měsíce neobydlený objekt předělávat na prostor, kde by se dala trávit dovolená. A tak tam museli pracovat.

Rozdíl mezi chataři a chalupáři je podle starosty ten, že chatu si pořizujeme jako místo na rekreaci a chalupa nám většinou spadne do klína bez našeho přičinění a spíše jako dar, do kterého je třeba investovat. Pokud do něj neinvestujeme, pustne.

Video
Video se připravuje ...

Našli jsme Pištu z Chalupářů! Jak dnes vypadá a co dělá? Petr Macek, Jan Jedlička

Humlova chalupa

Chalupa, ve které bydleli Jiří Sovák a Josef Kemr, prošla od doby natáčení mnoha změnami a chce to trochu představivosti, abyste v ní viděli ten dům, který si pamatujete ze seriálu. Noví majitelé přidělali podkroví, odstranili plot na zápraží. Vnitřek chalupy Chalupářů byl točený v ateliéru. Dnes ve stavení bydlí starší dáma.

 

Z hospody výrobna krmiv

Ze slavné hospody z Chalupářů se stala výrobna krmiva pro psy, kam se sváží maso z kafilérie, které často silně zapáchá,“ říká matrikářka obce Višňová Petra Dědinová (33). Jsou dny, kdy lidé v těsném sousedství cítí zápach více, a dny, kdy není cítit skoro nic. Dědinová navíc dodává: „Někteří si stěžují, že ten pach přitahuje krysy.“ Vesnice chce proti tomu bojovat, ale zatím bez výsledku.

Tam za vodou v rákosí

Slavný rybník, ve kterém se chytali kapři, kteří tam nebyli, je pokrytý žabincem a zarostlý rákosem. „Chtělo by to tady prosekat a odbahnit,“ říká matrikářka obce Višňová Petra Dědinová. Rybník ale patří soukromému majiteli, a pokud ten se k ničemu neodhodlá, bude tato vodní plocha dále jenom zarůstat.

Televizní hit

Komediální příhody s Josefem Kemrem a Jiřím Sovákem pravidelně opakují v televizi. Zrovna ve středu od 20:10 se můžete v České televizi podívat hned na dva díly. Seriál si připomínáme pořád, ale tento rok si připomeneme ty skutečné chalupáře. 

Fotogalerie
52 fotografií