Kolega a kamarád Ondřej Vetchý (58) ho přivedl na jeviště, jako by byl po mrtvici. Byl to jen vtípek na úvod. Nárožný totiž vzápětí ve světle reflektorů „střihem“ ožil a před překvapenými diváky brilantně vystřihl kabaretní píseň. Málokdo ale v tu chvíli tušil, že mu doopravdy hrozí mozková mrtvice! Stačí, aby si párkrát zapomněl vzít prášek a krevní sraženina vykoná své...

Herec si je toho dobře vědom. „Každé ráno musím polknout pilulku na ředění krve,“ prozradil Nárožný v průběhu večera. „Mám pocit, že ředí nejen krev, ale všechny tekutiny v těle... Celý den mi pak teče z nosu!“ vtipkoval a vysmrkal se do jednoho ze dvou kapesníků, jež krátce předtím přinesl z šatny jeho o generaci mladší kolega. „Ten byl můj!“ odvětil Vetchý. „Hm, pěkný, takový jemný...“ pochvaloval si Nárožný. „Nebojte, já vám ho vrátím!“ dodal komik a publikum ocenilo smíchem a potleskem, jak oba proměnili obyčejné smrkání ve vtipnou skeč.

Původně měl být Večer s Petrem Nárožným hercovou rozlučkou s Činoherním klubem, na jehož prknech hraje rovných 40 let. Během koronakrize se ale rozhodl, že navzdory zdravotním problémům bude hrát dál, dokud mu síly stačí.

Do hereckého důchodu se mu ještě nechce. „Zjistil jsem, že brzdou stáří je povinnost,“ svěřil se Nárožný. „To, že musím v den představení vstát, umýt se a jít do divadla, i když třeba celý den prší, mě drží při životě,“ dodal na vysvětlenou. A věrné publikum ho nechtělo pustit z jeviště. Nejen za jeho rozhodnutí ho odměnilo desetiminutovým potleskem vestoje. Škoda, že se tento večer nebude opakovat...

VIDEO: Radikální změna Slováčkové může mít následky! A jakou dohru má aféra Maroše Kramára

Video
Video se připravuje ...

Radikální změna Slováčkové může mít následky! A jakou dohru má aféra Maroše Kramára Bára Horáková, Lukáš Červený

Koronakrizi Petr Nárožný dle svých slov přežil tím, že každý den brzy ráno vyrážel na zdravotní procházku. „Potom jsem tři hodiny bifloval angličtinu. Zbytečně! A pak jsem studoval ruskou revoluci,“ prozradil herec, který se zajímá o historii. Dokonce si dělá výpisky z knih. „Manželka mi spílá, že to po mně bude muset jednou vyhazovat,“ glosoval s humorem sobě vlastním.

Co mu hrozí?

Léky na ředění krve (správně protisrážlivé léky) užívají lidé, kteří prodělali nebo aktuálně trpí nejrůznějšími onemocněními. Preventivně se tyto léky také podávají, nejčastěji ve formě injekcí do břicha, po větších operativních zákrocích. Také se jako prevence vzniku žilní trombózy v malých dávkách předepisují pacientům ležícím v nemocnicích.

Zásadní komplikací protisrážlivých léků je pochopitelně nežádoucí zvýšené krvácení, ke kterému může dojít jak při předávkování, tak při užívání správných dávek těchto léků. Varovné signály jsou modřiny, krev ve stolici či krev v moči, nebezpečnější jsou pak případy vnitřního krvácení včetně krvácení do mozku.

VIDEO: Nárožný rozesmával na pohřbu Zindulky (†86): Prozradil ale tajemství jeho nemoci

Video
Video se připravuje ...

Nárožný rozesmával na pohřbu Zindulky (†86): Prozradil ale tajemství jeho nemoci Blesk TV

Fotogalerie
32 fotografií