Poprvé se herec Václav Kopta objevil na televizních obrazovkách v roce 1982, kdy mu režisér Karel Smyczek (70) svěřil roli filozofujícího středoškoláka v zimní komedii Sněženky a machři. Tehdy byl ovšem Kopta mladičkým, štíhlounkým studentem konzervatoře. O roli stál tak moc, že při konkurzu zatajil, že neumí lyžovat, byť to byla jedna z podmínek pro její získání, a stejně tak neměl ani žádné vhodné lyžařské oblečení. Přestože ho při scénách, kde musel sjíždět svah, musel zastupovat dublér, svým hereckým výkonem si všechny získal. Hláška „Vydrž, Prťka, vydrž!“, která prý byla na place čistou improvizací, do dnešního dne dokonce zlidověla.

Role zadumaného studenta, co se na horách zakouká jak do své učitelky, tak i do spolužačky, byla ale jeho naturelu na hony vzdálená. „Nepatřím typově a povahově k Radkům Převrátilům, mám rád spíše uvolněnější, veselejší lidi než tyto zadumané intelektuály,“ líčil v rozhovoru pro Deník.cz. „Nechci se rouhat, jsem velmi rád, že se ten film natočil a že se na něj tolik generací stále dívá, ale na druhou stranu věčné připomínání toho blonďatého anorektika mě trošku trápí, protože jsem udělal i spoustu jiné práce. Ale je lepší natočit jeden kultovní film než třicet normalizačních pitomostí,“ myslí si.

VIDEO: Moderátor Kopta po Českém lvu: Proč jsem začal abstinovat?

Video
Video se připravuje ...

Moderátor Kopta po Českém lvu: Proč jsem začal abstinovat? David Turek, Jan Jedlička

Přestože v televizi měl kariéru našlápnutou velice slibně, on sám se našel spíše na prknech, která znamenají svět. Divadlo (v Semaforu, kde hrál od roku 1985, dokonce několik her i sám režíroval) a skládání textů mu bylo zkrátka bližší než televizní kamery. V roce 1996 se oženil s herečkou Simonou Vrbickou (54), známou z Divadla pod Palmovkou, s níž má dvě půvabné dcery, Františku (22) a Janu (18). Celá rodina se jistě velice těšila, jak mu bude fandit ve StarDance …když hvězdy tančí, kterého se známý bavič měl účastnit v roce 2018, bohužel však Kopta skončil ještě před samotným začátkem. Zmrzačil se při trénincích!

„Do soutěže jsem vstupoval se zlomeninou prsteníčku na levé noze, a jak mi lékař sdělil, v důsledku toho jsem ulevoval zlomené noze na úkor té dosud zdravé, a v podstatě jedno zranění následovalo druhé,“ posteskl si během tiskové konference, kam dorazil o berlích. Při zvedačce si přetrhl sval a praskla mu cévka, takže se mu celá noha zalila krví. Po boku plavovlasé Jany Zelenkové ho musel zastoupit herec Richard Genzer (53). Ten pak na parketu plnil roli „vtipálka“ – tak jako se to očekávalo i u Kopty.

VIDEO: Václav Kopta: Natáčení mu přivodilo zdravotní problémy!

Video
Video se připravuje ...

Václav Kopta: Natáčení mu přivodilo zdravotní problémy! Pavlína Horáková, Jan Jedlička

Oblíbený umělec, který se v neděli zase o krůček přiblíží stařecké šedesátce, si to však na televizní obrazovce vynahradil svou Koptashow, zábavnou talkshow, kam si zval své kolegy z umělecké branže, a moderováním populárního kulinářského pořadu Peče celá země. Ten uváděl společně s herečkou Terezou Bebarovou (44), a jak sám často vtipkoval, i tady ho účinkování málem stálo zdraví. „Moje věta ,Já nejsem na sladké‘ už neplatí, a bohužel se ale také změnil i můj krevní obraz a pohled mé lékařky. Můj krevní cukr vystoupal až na kritickou úroveň,“ svěřil Blesku známý vtipálek. „Oni ale pekli tak úžasné věci, že se tomu nedalo odolat!“ vysvětloval.

Oslavenec nyní sdílel na sociálních sítích fotku, na níž mu to bezesporu sluší – leč si není téměř podobný. To asi kvůli šatům s květinovým vzorem a blond paruce, díky které vypadá trochu jako rozšafná teta z vesnice. „Ale nohy jsem měla vždycky pěkný,“ napsal Kopta sebekriticky ke snímku - a je třeba uznat, že má pravdu. Jak šel čas s tímhle hercem, bavičem, ale i muzikantem a muzikálovou hvězdou, co zazářila například v peckách Ať žijí duchové, Trhák nebo Addamsova rodina, se můžete podívat v naší galerii...

Fotogalerie
49 fotografií