16. června to bude přesně patnáct let, co se na věčnost odebrala uznávaná herečka Eva Jakoubková, kterou si můžete pamatovat třeba ze seriálů Synové a dcery Jakuba Skláře či Inženýrská odysea. Byla vdaná za zpěváka a skladatele Petra Nováka (†51), známého romantika, jenž své deprese a splíny hojně zaléval alkoholem.

Mnozí mu vyčítali, že k pití přivedl i zelenookou krásku, mnozí však tvrdili, že útěchu ve skleničce hledala už v dobách, kdy se v roce 1975 stala členkou Činoherního klubu a na prknech, která znamenají svět, zářila snad v každé roli. Její kolegyně Jana Břežková (67) o ní dokonce prozradila, že měla přímo v divadle schovanou lahev vodky a v kabelce nosila prášky. Aby mohla fungovat, kombinovala obojí dohromady…

Vztah okaté Jakoubkové s rozháraným umělcem Novákem byl podle všeho bouřlivý, neustále se rozcházeli a zase dávali dohromady, nedokázali žít ani spolu, ani bez sebe. Zatímco on alkoholu holdoval až do své brzké smrti v roce 1997, ona krátce abstinovala: To když sama sebe přesvědčila, že trpí rakovinou. Strach z vážné nemoci ji na chvíli přiměl s pitím skončit, jakmile však obavy pominuly, a především poté, co odešla z Činoherního klubu, byla záhy zpátky tam, kde byla předtím. Život pro ni ztratil smysl. „Ona tím herectvím žila. Najednou nevěděla, čeho se má chopit. Tak zase začala pít,“ vzpomínal textař Pavel Vrba (†73).

VIDEO: Zpěvák Petr Borkovec (19) skončil na záchytce: Zase má problémy s alkoholem i se zákonem.

„Říkal jsem Evě, že v rodině může pít jenom jeden, aby ten druhý toho prvního mohl zachránit. Jenže Petr pil první ligu a Eva ho posléze bohužel chtěla zřejmě trumfnout. Je jí obrovská škoda. Byl to velký talent a velká dáma!“ posteskl si po jejím náhlém skonu Jan Antonín Pacák (†65), známý výtvarník a někdejší člen Olympicu.

Jakoubkové se stal alkohol osudným stejně jako jejímu muži, jehož přežila o pouhých osm let. Oficiální příčina smrti byla tehdy stanovena jako vyčerpání organismu z důvodů nadužívání alkoholu, ovšem její nejbližší přátelé, co její bezvládné tělo našli ležet u ní v bytě, spekulovali i o vraždě.

Po smrti svého muže žila velmi osaměle a začala se stýkat s lidmi, kteří ji jen využívali. Lepily se na ni podivné existence v hospodách, co tak často navštěvovala. Půjčovala si peníze, když neměla, a když byla náhodou v plusu, zase je půjčovala jiným. Vzhledem k tomu, že prý nešlo o malé částky, se její blízcí domnívali, že právě tahle skutečnost zapříčinila její smrt.

Z tohoto ohavného činu podezírali dokonce milence, který s Jakoubkovou krátce žil, ale poté, co zesnula, záhadně zmizel jako pára nad hrncem. V jejím bytě totiž chyběly nejenom peníze, ale i směnky, které s sebou neustále nosila. Jak to však bylo doopravdy, zda přece jenom neměl někdo prsty v jejím předčasném odchodu z tohoto světa, se už dnes ale nikdo bohužel nedozví...

VIDEO: Dominika Gottová na narozeninách tátova kamaráda: Žiju ze dne na den.

Video
Video se připravuje ...

Gottová na narozeninách tátova kamaráda: Žiju ze dne na den. David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
15 fotografií