Helena Růžičková byla svá, přesto mezi lidmi velice oblíbená. Zvláště jako herečka si na poli československé filmografie získala nezastupitelné místo rázných žen, kde předvedla komediální talent, jaký od pána Boha nedostal do vínku jen tak někdo. V životě to ale neměla, jak už to u umělců bývá, úplně jednoduché. V roce 1999 ji zasáhla smrt syna a herce Jiřího Růžičky mladšího (†43), který čelil dlouhodobým zdravotním problémům spojeným s morbidní obezitou. Prodělal několik infarktů, praskl mu vřed na dvanácterníku, osudným se mu ale stala poslední mozková mrtvice.

Helena Růžičková byla též vášnivou kuřačkou. Rakovinu plic jí lékaři diagnostikovali v roce 2002, necelé dva roky předtím, než zákeřné nemoci podlehla. Herečka rozhodně měla vůli žít a 28 náročných chemoterapií zvládla s vervou díky knihám, které v průběhu nemoci psala. V září roku 2003, necelé čtyři měsíce před její smrtí, zemřel její manžel, režisér Jiří Růžička starší (†72), který také podlehl dlouhé těžké nemoci. S ním prožila přes čtyřicet let života.

VIDEO: Co o Heleně Růžičkové (†65) dnes říká její filmová dcera Blažena?

Video
Video se připravuje ...

Výročí Růžičkové ze Slunce, seno: Co o ní říká její filmová dcera Blažena? Petr Macek, Jan Jedlička

Když Jiří věděl, že se blíží jeho smrt, chtěl, aby o nemocnou Helenu bylo postaráno, a svolil prý k tomu, aby se podruhé provdala za dlouholetého kamaráda Václava Glazara (†65). Svatba se měla konat 7. ledna 2004, nicméně herečka se nakonec rozhodla veselku přesunout už na 3., protože údajně tušila, že se 7. nedožije. I tak ale dvojice svatbu nestihla, Helena byla ještě několik dní před ní kvůli silným bolestem a selhávání orgánů uvedena do umělého spánku. Nakonec nezemřela přímo na rakovinu, ale na selhání ledvin.

Po smrti Heleny Růžičkové se řešilo milionové dědictví, které po sobě zanechala. Přestože se v posledních letech ukázala jako zdatná spisovatelka, závěť patrně žádnou nenapsala. Nebo ji alespoň dodnes nikdo nenašel. A tak veškeré peníze, majetek a tantiémy z tvorby, ze kterých je slušných několik set tisíc ročně, připadly hereččiným vnučkám, dcerám zesnulého Jirky, Kamile a Lucii, které měl se svojí poslední manželkou Helenou. S tou prý herečka několik let nevycházela a po smrti Jiřího se rodinné vazby i s vnučkami zpřetrhaly úplně, protože se proslýchalo, že žádná snacha nebyla Heleně Růžičkové dost dobrá.

Herečka proto prý i z toho důvodu, aby dědictví nepřipadlo rodině po zesnulém synovi, chtěla uzavřít sňatek s Václavem Glazarem. K tomu ale, jak bylo zmíněno, už nedošlo a sám Glazar se nějaký čas po hereččině smrti vyjádřil ke snaše, jejíž rodina shrábla všechno, co po Heleně zbylo. „Pošlapala celou památku, která po Heleně zůstala! Vyhazovala její věci, oblečení, fotografie... Nemusím někoho milovat, chovat k němu city – i to se stává! Ale když mi do klína spadne milionové dědictví jako jejím dcerám, snažím se chovat aspoň slušně!“ vztekal se tehdy herec, který sám v roce 2018 podlehl vleklým zdravotním obtížím.

VIDEO: Zemřel Václav Glazar (†65), snoubenec Heleny Růžičkové! Před svatbou skoro uhořela!

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Václav Glazar (†65), snoubenec Heleny Růžičkové! Před svatbou skoro uhořela! Tomáš Sovinský, Petr Macek

Fotogalerie
35 fotografií