Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

15 let od smrti Stelly Zázvorkové (†83): Msta matky, sebevražda dcery, neštěstí s Kopeckým a konec na podlaze

/
  • Před 15 lety zesnula Stella Zázvorková.
    18. května 2020 ● 06:05

    Před 15 lety zesnula slavná a oblíbená herečka Stella Zázvorková (†83), charismatická umělkyně, co sice měla talent na dramatické role, excelovala ale především v těch komických. Jenže i když se navenek smála, uvnitř trpěla, a poznat to bylo snad jenom v jejích velkých, melancholických očích. Celý její život byl totiž poskládán z mnoha nešťastných událostí…

  • 1.

    Komplikovaný vztah s maminkou

    Narodila se 14. dubna 1922 v Praze módní návrhářce a architektovi Janu Zázvorkovi a se svou matkou měla velice komplikovaný vztah. Ta svým dětem totiž nikdy nedávala najevo svou mateřskou lásku, pokud ji vůbec cítila. S dětmi se nemazlila, nehladila je… a ani nechválila.

    „S maminkou jsme k sobě nikdy nebyly moc upřímné. Matka byla výjimečně krásná, noblesní žena. Jenže její krása a noblesa občas studily. Mamince to s tatínkem nevyšlo, a tak se na nás dětech mstila,“ napsala Stella ve své knize vzpomínek. Matka Stelle také vyčítala, že nepobrala její oslnivý půvab. Herečku však její nelítostná kritika prý zocelila a naopak v ní vyvolala touhu stát se natruc mamince slavnou, když už ne krásnou.

    Jako holčička nesplnila očekávání maminky ani tatínka
    Autor: Martin Poš a archiv Nedělního Blesku

  • 2.

    Komplikovaný vztah s muži

    O Stelle se totiž ví, že měla především mužské kamarády. Patřili k nim například herci Vlastimil Brodský (†81), s nímž se přátelila až do jeho smrti, či Jiří Sovák (†79). Chodila s nimi dokonce i na pánské jízdy. Jejím prvním a zároveň posledním mužem se stal Miloš Kopecký (†73), jemuž podlehla, i když moc dobře věděla, co je zač: bonviván, cholerik a notorický holkař. Vzali se v roce 1946 a jejich veselka se nesla v duchu humoristického Švejka. Jejich manželství ovšem trvalo jen něco málo přes rok, než skončilo neslavným rozvodem, a vzešlo z něj jediné dítě.

    „Miloš Kopecký byl velice zvláštní etapou mého života, která skončila smutným odchodem naší dcery Jany z tohoto světa. Oba je mám ukryté v sobě ve zvláštní kazetě, kterou málokdy otevírám,“ svěřila se Stella, která nakonec usoudila, že se pro „normální manželství nehodila. A nenormální manželství? To by nemělo smysl,“ tvrdila žena, která záhy zjistila, že je pro ni lepší žít bez chlapa, a rozhodla se stát alespoň matkou na plný úvazek…

    S dcerkou Janičkou
    Autor: Foto Martin Poč a archiv Nedělního Blesku

  • 3.

    Komplikovaný vztah s dcerou

    Přestože Zázvorková na výchovu Jany (†18) zůstala sama, svou dceru bezvýhradně milovala. Dívka se ale podle vzpomínek pamětníků jen těžko smiřovala s rolí dítěte, jehož matka je slavná a velmi zaměstnaná herečka, toužila po zájmu svého okolí… a chtěla si ho získat poněkud nešťastným způsobem: demonstrativní sebevraždou. Párkrát se už pokusila Jana sáhnout si na život, ale vždycky tak, aby matku jen vyděsila. Až jí to nakonec bohužel vyšlo.

    Jana přesně věděla, v kolik hodin její matka chodí z večerního představení domů, a vše si propočítala tak, že ji Stella po příchodu z divadla objeví a zachrání. Shodou okolností se ale Stella ten den zdržela v divadle, a když dorazila domů, svoji dceru už našla mrtvou. A nikdy si to neodpustila. Jak později prohlásila, člověk se vyrovná s fyzickým utrpením mnohem snadněji než s utrpením psychickým.

    A na jevišti přitom nikdo nesměl nic poznat. „Zapomenout musíte, své momentální problémy nemůžete táhnout na jeviště,“ říkala. „Zdusila jsem v sobě takové ty zbytečné, chmurné myšlenky na minulost a smířila se s tím, jak šel život…“

    S dcerou Janou, která spáchala v patnácti sebevraždu.
    Autor: archiv blesku

  • 4.

    Komplikovaný vztah k penězům

    Zázvorková patřila mezi nejobsazovanější české herečky a během své kariéry si musela přijít na pořádné bohatství, žádné dědictví po sobě ovšem nezanechala. Své bohatství totiž jednoduše rozfofrovala! „Ano, vydělala jsem si za svůj život docela slušně peněz. S chutí jsem si je také za sebe utratila. A proč ne? Zasloužila jsem si je přece já, a ne někdo jiný!“ řekla Blesku před lety herečka, která prostě uměla žít. Většinu peněz, které vydělala, utratila za cestování. Studovala francouzské lyceum a díky tomu měla kamarádky po celém světě. Dokud mohla, lítala za nimi nejen po Evropě, ale taky do Ameriky a Austrálie. Na cestách, na kterých trávila i třeba měsíc, na sobě vůbec nešetřila. „Dávala jsem si humry, langusty, krevety. A taky šampaňské! To pravé francouzské. Taky hodně stálo,“ chlubila se tahle dáma s velkým D.

    Stella ráda rozhazovala peníze za gurmánské speciality a alkohol.
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    Komplikace zdravotní

    Poslední léta žila Zázvorková sama, chodila k ní pouze ošetřovatelka, která jí píchala injekce kvůli červeným a bílým krvinkám. Jezdila s ní rovněž do motolské nemocnice, kde dostávala pravidelně transfúze. Kromě toho trpěla i dalšími dlouhodobými zdravotními potížemi, především kyčelních kloubů a oslabenou imunitou, k nimž se v posledních měsících přidala i srdeční slabost.

    Pouhý den před svým skonem, tedy 17. května, ve svém bytě v pražských Dejvicích navíc nešťastně upadla, a na zemi ležela několik hodin, jelikož se sama už nedokázala zvednout. A nepodařilo se jí ani doplazit k telefonu… Když však přišla pomoc v podobě její ošetřovatelky, údajně ani nebědovala a zase byla plná elánu. V noci však zemřela: a podle informací Blesku herečce, která zazářila v mnoha veselohrách, praskly jícnové varixy (žíly). Smrt tak podle pitevní zprávy zavinilo masivní vnitřní krvácení. Pohřbili ji 24. května 2005.

    Hrob Stelly Zázvorkové
    Autor: Alexandr Malachovský
  • 6.

    Nekomplikovaná herečka

    Připomeňme si tuto populární herečku, která i přese všechny tragédie, co ji potkaly, neztrácela svůj optimismus, také ve filmových a seriálových rolích. Kromě toho, že zářila na divadelních prknech (což vysvětlovala slovy „miluju smích, toužím ho slyšet z publika, jedná se o určitou formu narkotika. To je můj balzám, elixír mládí.“), objevila se v celé řadě povedených snímků. Vzdor své inteligenci ale většinou v rolích hašteřivých a hubatých žen z lidu. Zazářila například jako rázná docentka Mráčková, co se v komedii Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách snažila přijít na kloub přeměňování, paní Majerová z legendární Arabely, zlomyslná paní Nováková v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku...!, či babička Šebková v Pelíšcích. A každou roli jí přitom divák věřil...

     

    VIDEO: Synovec Stelly Zázvorkové (†83): Jak jsem ji našel mrtvou...

    Video
    Video se připravuje ...

    Synovec Stelly Zázvorkové (†83): Jak jsem ji našel mrtvou... Zuzana Bubílková, Jan Jedlička

    Fotogalerie
    23 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 9

Uživatel_5574432: V 18 ti, 19 by ji bylo až v září...

(05. 04. 2022 15:02)

oltec: také jsem si všiml toho datumu podle toho co je na pomníku tak zemřela v 19 letech

(18. 05. 2020 20:08)

moudivlacek: Tak to ukazuje neprofesionalitu redaktorů, kteří si neumí ani ověřit fakta. Rozhodně souhlasím s první větou. Bez Stelly by to nebylo ono, byla vynikající.

(18. 05. 2020 13:56)

Jiřina Ratimcová: Synovec konci kazdou vetu.... " ze jo". Neda se to poslouchat. 🙈

(18. 05. 2020 13:41)

sorgedoktor: V kazdem pripade se panio Stella nesmazatelnYm zpusobem zapsala do srdce filmovych i televioznich divaku....
jeswtli dcera zemrela o tok driv nebo pozdeji bych nepovazoval za duklezite

(18. 05. 2020 12:57)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy