Letošní Miss Germany se stala 35letá Leonie von Haseová. Vybrala ji šestičlenná porota, která byla premiérově od roku 1927, kdy se tato soutěž konala poprvé, složena pouze ze žen. Nechyběly v ní např. přebornice v karate, hlasatelka či bývalá politička. Chyběli ALE muži a dříve tak oblíbená promenáda v plavkách a v lodičkách na vysokém podpatku.

Proč? Krása jednotlivých kandidátek sice zůstává podle šéfa německé Miss Maxe Klemmera důležitým kritériem, ale o vítězce by měl rozhodovat především talent, intelekt a další kladné povahové vlastnosti. V tomto směru prý není taková plavková exhibice relevantní. A tak se 16 finalistek promenádovalo ve večerní róbě a volnočasovém oblečení. Porotkyně posuzovaly jejich příběhy a sílu ducha pod heslem podpora autentických žen. Soutěže se mohly zúčastnit ženy od 18 do 39 let, matky i vdané dámy…

Zapletal nechápe…

Zakladatel a dlouholetý prezident soutěže Miss Československo (později ČR) Miloš Zapletal (77) vůbec nechápe, jak se vůbec může nějaká soutěž krásy obejít bez prezentace fyzické krásy. Právě tou bývala podle jeho slov v celém světě celá desetiletí právě promenáda v plavkách. „Američané se stejně jako v případě hnutí #MeToo dočista zbláznili! A bohužel to přichází i do Evropy, chtěl bych být optimistou a doufám, že nás to nezasáhne,“ říká Zapletal.

Na ženách podle něho obdivujeme vedle osobnosti, povahy a inteligence především krásu. A jak jinak by to mělo v soutěži krásy fungovat? „Na mužích se oceňuje síla, inteligence, schopnost pracovat. Na ženách vedle osobnosti právě fyzická krása. A nevidím na tom nic špatného, že se něco jiného cení na mužích a něco jiného na ženách. Proto se ženy na soutěži vždycky prezentovaly v plavkách a na vysokých podpatcích, je to ženské a je to sexy, což je přece dobře!“ říká Miloš Zapletal.

Osobnosti

Pokud má podle jeho slov jít pořád ještě o soutěž krásy, nemohou zvítězit třeba malé a obézní dívky, tak to prostě je. „My jsme v Miss ČR vždycky vnímali krásu jako jeden neoddělitelný celek tvořený fyzickou krásou a výraznou osobností. Proto se naše vítězky pak ve světě neztratily a uměly si se svými přednostmi i vítězstvím v soutěži poradit. Pokud se soutěže krásy ve světě zaměří převážně na osobnost, povahu a inteligenci dívek, ztratí smysl,“ říká Zapletal.

V montérkách

Pokud to tak půjde s  korektností a bojem proti sexismu dál, tak se podle něho budou za chvíli ženy slunit na pláži a koupat v teplácích. „A třeba Zuzana Hejnová bude běhat 400 metrů překážek v montérkách, nebo výškařky skákat přes laťku v plandavých kalhotách. Jen aby nebylo sexisticky vidět jejich vysportované krásné tělo. To je proti přírodě a je to naprosto nepřirozené,“ říká zakladatel soutěže Miss ČR.

Pokrytectví

Miloše Zapletala rozčiluje absurdní situace v USA. Na jedné straně tam podle něho nesmí být dvouletá dívenka na pláži bez plavek, ale na straně druhé se tam vyrábí ročně 95 procent všech pornofilmů na světě! A vysoce rozvinutá je i prostituce ve všech formách. „Prostě pokrytectví. Samostatnou kapitolou je také hnutí #MeToo, které to všechno odstartovalo. Po desítkách let si hlavně herečky stěžují, jak byly zneužity producenty a režiséry, před kterými se předváděly a oni jim pomohli na výsluní. Protože se jim ty ženy líbily. Záleží ale přece na ženě, zda je vstřícná vůči těm sexistickým podnětům, nebo ne. Je to celé postavené na hlavu, “ domnívá se.

Založil Miss ČR

Miloslav Zapletal (77), někdejší manažer Karla Kryla, Marie Rottrové či skupiny Olympic, založil Miss Československa (později Miss ČR) v roce 1989. V polovině devadesátých let se toto klání krásných dívek těšilo velké divácké přízni. V roce 2008 soutěž prodal a začal podnikat na Farmě Blaník. Je počtvrté ženatý a má čtyři syny. 

Co na to Missky?

Agáta Hanychová (34): Ještě můžu být Miss

„Soutěže miss jsou hlavně o tom, jaká ženy mají těla,“ říká Agáta Hanychová s tím, že právě proto není vhodné, aby se holky ukazovaly jen v šatech. „Když chce jít někdo do Miss, neměl by mít problém s tím, ukázat se v plavkách. Do Miss to patří, stejně jako muži do poroty, kteří by ženy měli hodnotit. Každopádně, pokud zvítězila 35letá žena, tak se vlastně ještě můžu přihlásit. Byla jsem třetí, tak bych mohla být první,“ směje se II. vicemiss ČR z roku 2005.

Renáta Czadernová (35): Plavky k miss patří

„Řekla bych, že většina krásek se do soutěže hlásí proto, aby se později prosadily na poli modelingu, případně reklamy a podobně. Proto by pro ně neměla být promenáda v plavkách ničím pohoršujícím. Vždyť u bazénu nás v nich vidí x lidí,“ myslí si II. vicemiss ČR z roku 2006, Renáta Czadernová, podle které je navíc jedno, zda jsou v porotě ženy či muži, hlavní je, aby byli v daném oboru profíky a jednali férově. „Co se týče věku německé výherkyně, je v miss hodně nezvyklý, ale proč ne. Že má vítězka děti, bych neřešila vůbec. Ba naopak, klobouk dolů, že do toho šla. Třeba to byl její nesplněný sen a je hezké, že svým dětem ukázala, že nic není nemožné,“ dodává.

Nikol Švantnerová (27): Neměňte to, co roky funguje!

„Je to soutěž krásy, a i když chápu, že je důležitá i ta vnitřní, to, jak slečna vypadá nebo jakou má postavu, k Miss prostě patří. Stejně jako názory mužů z poroty. Nemyslím si, že by se mělo měnit něco, co takto funguje x let. Přijde mi to škoda, je to stále soutěž krásy, a tak by se k tomu mělo přistupovat,“ říká česká miss 2015.

Iveta Vítová (36): Je to moc feministické!

„Missky většinou po úspěchu v soutěži pracují jako modelky a ty, jak známo, předvádějí i plavky či spodní prádlo. Takže promenáda v plavkách k Miss určitě patří, sakra práce! Krása by se měla hodnotit jako celek. Když je holka chytrá, tak je to její bonus, ale pokud má třeba velký zadek, tak prostě nemůže být misska," myslí si česká miss 2009.

Fotogalerie
80 fotografií