Téměř na den přesně se před 16 lety vracela s manželem a malou dcerkou Kristinkou z Rakouska. Do Česka ale nedojeli. „Manžel usnul za volantem,“ svěřila se někdejší hlasatelka před časem v rozhovoru pro deník Aha!. „Protože se v autě bojím, tak pořád kontroluju situaci. Tak jsem viděla, že míříme ke svodidlům. Ale už bylo pozdě. Přestože jsem manžela probudila, už se to nedalo zvládnout. Přelítli jsme přes svodidla a skončili na střeše,“ popsala hororový zážitek.

Propíchnutá plíce

Na zadní sedačce tehdy seděla její dnes třiadvacetiletá dcera Kristina, která v té době chodila do druhé třídy. Měla o ni obrovský strach. „Dcera měla zlomenou nohu a manžel byl v bezvědomí. Chvíli jsem si dokonce myslela, že nežije. Mně se jako zázrakem nic nestalo,“ vzpomínala. Manžel Vladimír (70) měl propíchnutou plíci, všechny tři pak převezli do rakouské nemocnice, kde si poleželi týden. Nakonec vyvázli bez vážnějších následků. I když se ze všeho dostali, byla ráda, že s nimi tehdy na výlet nejel její syn Filip (38).

O bolestech mlčela

Po 16 letech se její osud naplnil, dva dny po Vánocích. Pro všechny to bylo smutné překvapení, sympatická moderátorka o svém utrpení nemluvila. Kolegové o ní mluvili jako o věčném smíškovi a pozitivním člověku, nic netušili. Její smrt pak pro ně byla o to krutější. O boji Stanislavy Lekešové s rakovinou věděla jen rodina a okruh těch nejbližších přátel. A ti mlčeli. Pro ostatní byl její skon obrovským šokem.

Syn se k ní nechtěl znát

Přestože vystudovala právnickou fakultu a paragrafy se zpočátku i živila, nakonec se rozhodla odpovědět na inzerát na konkurz programové hlasatelky. A vyšlo to! „Řekla jsem si, proč ne. K původní profesi se můžu vždycky vrátit. Kdybych to nezkusila, asi bych si to jednou v životě hodně vyčítala,“ prozradila později pro iDNES.cz.

Doma její krok zpočátku nesli nelibě. Zvláště syn Filip. Když 15. října 1985 nastoupila do televize, začínala dopoledním vysíláním pro mateřské školky Zadními vrátky do zoologické zahrady za zvířátky. „Tenkrát syn chodil do mateřské školky a zrovna se na mě díval. Styděl se za to a nechtěl se ke mně znát. Zapřel u paní učitelky, že jsem jeho maminka,“ svěřila se. Což mu tak trochu zůstalo. „On vlastně Filip není vůbec rád, když o něm mluvím. To dcera Kristina ne. Ta by nejraději přišla se mnou a fotila by se a rozdávala rozhovory za mě. Snad se moc nepomamila. Vážně, nedejbože. Já jí do života nemluvím, ať si profesi vybere, jakou uzná za vhodnou, jen jí práci, kterou dělám, moc nedoporučuji,“ nechala se slyšet Stáňa.

Absolventka obchodní akademie Kristina (23) v současnosti pracuje jako letuška a přihlásila se dokonce do soutěže krásy Miss České republiky. Filip Lekeš (38) pracuje podle všeho jako programátor na vyšším postu.

Fotogalerie
12 fotografií